Městská policie po událostech posledních týdnů varuje před podvodníky, kteří se vyskytují u obchodních domů. Obdržela několik oznámení o pachatelích, kteří vybírají peníze na fiktivní dobročinné sbírky. Jsou snědé pleti, pravděpodobně z Rumunska, a zákazníky v obchodech nebo na parkovištích žádají o peníze „pro neslyšící, tělesně postižené lidi a chudé děti."

Sami hluchoněmost předstírají a věrohodnost se snaží zvýšit tím, že každého dárce i výšku jeho daru zapíší špatnou čestinou do svých ,,certifikátů". Od počátku měsíce listopadu policisté prověřují dva případy jeden z hypermarketu Albert v Soběslavské ulici, druhý se odehrál v Kauflandu. V obou případech se jednalo o trojici pachatelů, které se zatím bohužel ani v jednom případě nepodařilo dopadnout.

Tyto osoby zneužívají nastávajícího předvánočního shonu a dobré vůle dárců. O jejich štědrosti svědčí i fotka ,,certifikátu", kterou pořídila svědkyně - příspěvky začínaly na 100 korunách a šplhaly až k 500.

Policie proto žádá občany, aby podobnou činnost okamžite ohlásili na lince 156, nebo 158. S téměř totožným podvodným postupem se strážníci setkali i v březnu loňského roku. Tehdy se jednalo o několik skupin Rumunů, které se pohybovaly u hypermarketu Albert v Chýnovské ulici, u Kauflandu a na ulici 9. května. V prvním případě tehdy policisté zadrželi pětici mladíků od 16 do 22 let, které si poté převzala cizinecká policie. Jiné čtveřici u Kauflandu se však podařilo prchnout. Stejný scénář se odehrál i na frekventované ulici 9. května, kde policisté zadrželi dvojici.

Klára Hejdová