Možná stále běhá po Táboře, chodí do práce, s kamarády za zábavou. Třeba opět do klubu Kotnov. Ale nervy může mít napnuté jak špagáty. Hledá ho totiž policie. Podle výpovědi šestnáctileté dívky ji v neděli ráno v ulici Starého Města dosud neznámý muž znásilnil. Policie k případu zatím nemá konkrétní informace.

„Dosavadní poznatky nebudeme zveřejňovat. Teď je vyhodnocujeme včetně kamerových záznamů a hledáme nejen pachatele, ale i další možné svědky," říká mluvčí táborských policistů Miroslav Doubek.

Měli by se pohybovat nebo bydlet blízkosti místa děje, u souběhu Kotnovské a Klokotské ulice nedaleko klubu a bývalého pivovaru. Policisté musejí pracovat se všemi verzemi, které by je mohly dovést k závěru. Jednou z nich je i křivé obvinění. Neboli vymyšlené znásilnění, které dívky občas využijí jako pomstu. Třeba za to, že se s ní rozejde přítel.
Sazebník trestů pamatuje i na křivá obvinění mladistvých. Jiří Matzner, mluvčí jihočeských policistů, spekulovat o táborském případu nechce, ale upřesnil, čemu se v takových případech vystavují. „Pokud podáváte trestní oznámení, jste poučena, že pokud je křivé, dopouštíte se přestupku a hrozí vám pokuta padesát tisíc. U mladých, kterým není osmnáct let, je sazba zhruba poloviční, ale o tom už rozhoduje správní řízení," upozorňuje a dodává, že stejný trest hrozí i při podání oznámení na neznámého pachatele.

Další dosud neznámého násilníka hledají táborští policisté od středy. Ten dívce (19) na Pražském Sídlišti serval kabelku z ruky, když telefonovala v budce. Uzavřený nemají ani nejvážnější případ z loňského září, a sice brutální útok v Horusicích na Veselsku, který nepřežili dva lidé. 

Běs z Horusic zůstává živý

Brutální masakr lidí od rodinné firmy HF moto patří ke složitým případům, které policisty mohou zaměstnat na spousty let. Od září se dopředu příliš nedostali. Přestože mají za sebou již více než pět stovek vyslechnutých svědků.
„Od začátku je na tento případ sestavený tým lidí, kteří se pravidelně schází a předávají si poznatky. Ale v podstatě žádné nové nejsou," připouští Jiří Matzner a upřesňuje, že v týmu pracují ti nejlepší krajští i táborští kriminalisté, analytici, lidi z laboratoří.

Na objasnění útoku tedy i nadále pracují a doufají v další svědky například z řad projíždějících řidičů, kteří by si z té doby v Horusicích mohli všimnout něčeho podezřelého. Ale hlavně by mohli mít v kabině kameru, jejíž záznam byl mohl ledacos napovědět.  „Je to nekonečné a strašně pracné a teď už je to také o náhodě a štěstí," hodnotí policejní mluvčí Jiří Matzner a obává se, že s odstupem času vzpomínky lidí rychle blednou a mord v Horusicích zůstane neuzavřený.

Policisté pátrají po skupině tří až šesti lidí, kteří po sobě 16. září nechali sedm zraněných, z toho tři těžce. Dva z nich na následky již zemřeli. První den po útoku, majitel firmy František Hadrávek podlehl zraněním třetího října.
Minimálně tři útočníci napadli muže v dílně kolem půl deváté večer a nemilosrdně je zmlátili kovovými tyčemi. Střelné nebo sečné zbraně se na místě nenašli. Zato černé plastové pásky, kterými agresoři své oběti spoutali.