V soudní síni dnes došlo k narušení obvyklého obrazce soudce – souzený. Vězeňská eskorta totiž přivezla ještě jednoho odsouzeného a ti dva se spolu do sebe slovně pustili. Jde o to, který z nich stopařku Janu Štěpánkovou před třinácti lety zavraždil. Dvacetiletý trest si za to odpykává Pavel Záruba, který chce nyní dokázat, že vrahem je jeho kamarád z dětství Václav N. a on je justiční obětí.

„Kvůli tvé debilitě jsem dostal dvacet let. Trest už jsem přijal, je mi jedno, že ho odsedím, ale jde mi o to nebýt vrah," slyšel od něj Václav, jenž je za mřížemi za jiné trestné činy.
Soud zatím nerozhodl, zda proces s Pavlem Zárubou znovu otevře. Ten se o to snaží poprvé po 12 letech.

Vražda Jany Štěpánkové:
16. května 2002 si stopla auto, za jehož volantem podle rozsudku seděl Pavel Záruba. Vybočil z trasy a v lese dívku udeřil do hlavy a potom jí probodl srdce. Na místě zemřela. K vraždě se nikdy nepřiznal. Podle něj s ním v autě jel i Václav. A byl to on, který Janu ještě v autě bodl.

Václav N. odmítá jakékoli spojení s 16. květnem roku 2002, kdy byla mladá dívka zavražděna. V místě bydliště je ale známý jako ozbrojený násilník, který je teď stíhaný za pobodání člověka. Někteří spoluvězni také uvedli, že se za vraha dívky označil, a protože prohlašoval, že místo něj sedí nevinný člověk, pokoušel se také o sebevraždu. „Není to pravda, já to neřekl a nebyl, Záruba se jen chce dostat ven. Janu zapíchl on," brání se.„Pan odsouzený to odůvodňuje způsobem, že v okamžiku, kdy ještě žil pan doktor Bernát, to podle jeho názoru nemělo smysl. Stejný soudce, který odsoudí totiž pak posuzuje také návrhy na obnovu řízení," vysvětlil předseda senátu Petr Černý časovou prodlevu. 

Ani Záruba ale není beránek, rodičům Jany napsal, že se spolu určitě ještě setkají, i kdyby je měl vykopat z hrobů. V dopise z vězení se podepsal jako Satan.

Také si přečtěte: Zabil, teď ze sebe dělá oběť