Vyslechnout způsob, jakým se matka zbavila své sotva narozené holčičky, nebylo pro nikoho v soudní síni jednoduché. Slyšeli byste spadnout špendlík. Ani obžalovaná Ivana K. ze Strakonicka nebyla schopná znovu zopakovat, co svému dítěti provedla. Mezi jednotlivými větami si dělala velké pauzy, aby nabrala dech a utřela slzy. Chtěla by vrátit čas.

„Dala jsem děti spát a začala mít nesnesitelné bolesti…, tak jsem šla do koupelny…, na zem položila ručník a lehla si na něj…, začala jsem tlačit a řekla si, že asi umřu…, měla jsem strach," přibližovala okamžiky porodu pětatřicetiletá žena, matka dvou dětí.

Pak se miminko narodilo a začalo plakat. „Mně to ale bylo jedno, připadala jsem si, že tam jsem sama, neřešila jsem, že pláče. Měla jsem pocit, že jsem nejhorší člověk a špatná máma, nechtěla jsem nic řešit a mít klid. Co jsem udělala potom, nechci opakovat."

Potom dítě zabalila do ručníku, došla si pro kýbl na vytírání podlahy, do něj miminko dala hlavou dolů a zalila vodou. Po chvíli už neplakalo.
Vodu vylila a hrůzný uzlík zabalila do dalších igelitů a tašek a v kýblu postavila na balkon. Uklidila koupelnu a šla spát. Po několika dnech obsah kýblu přendala do koše. V něm tělíčko mrtvého dítěte uchovávala od letošního února až do poloviny května.

„Ani jsem nepobírala, že mám na balkoně dítě, jen když jsem šla ven a koukla na balkon, tak jsem se hrozně vyděsila a řekla si, že s ním musím něco udělat."
To také splnila. Když se jí přítel (v bytě už s ní nějakou dobu nebydlel), zeptal, co to má na balkoně, dostalo se mu odpovědi, že tajemství. Jeho zájem ji ale donutil košík přestěhovat do sklepa. Až tam její „tajemství" prasklo.

Odpuštění nečeká

„Šel jsem do sklepa a cítil hnilobu, když jsem to ze zvědavosti rozbalil, našel jsem tělíčko a zavolal policii," uvedl včera u soudu Patrik V.

Jejich vztah se loni na podzim dostal do velké krize. Jak vypověděla obžalovaná, psychicky ji zdeptala matka Patrika. Hádky, ponižování, výčitky nebraly konce a jak tvrdí, zastání u přítele nenašla.

To už byla těhotná. Ani svým rodičům ale nic neřekla, dítětem se nesnažila si Patrika udržet, nešla ke gynekologovi, na porod se nepřipravovala. Proč? To neumí vysvětlit. "Spáchala jsem, co je popsáno. Sama ale nejsem schopná odůvodnit své chování. Kdybych vrátila čas do září, na sto procent tady dnes nejsem. Za svoje chování se stydím, nedokážu si ho odpustit, tak nečekám ani odpuštění od těch, kterých se tohle dotklo nejvíc. Mrzí mne to, ale zpátky, bohužel, to vzít nemůžu,"  litovala svého činu stíhlá žena.

 Hlavní líčení s Ivanou K. bude pokračovat až do příštího týdne. Soudce Petr Černý by rozsudek mohl vynést příští čtvrtek. Obviněné hrozí za vraždu trest 15 až 20 let, nebo až výjimečný trest.