Již třetím rokem se táhne mezi občany a radnicí spor o parcelu, kterou Josef Kolibík s rodinou užívá od 60. let, kdy ji spolu s dalšími pozemky koupili od tehdejší majitelky. Před třemi roky se ale zjistilo, že jako jejich majitel je vedeno město, a to tak nemělo jinou volbu než dát záležitost do pořádku. Když se s manžely Kolibíkovými radnice nedohodla, přišla na seniory žaloba na bezdůvodné obohacení.

Spor putoval z okresního na krajský soud hned dvakrát, až nyní ve čtvrtek soudce krajského soudu Vít Jakšič za případem udělal tečku a ani jedna strana se již nemůže domáhat dalšího kolečka.

„Žaloba není důvodná, neboť žalobce (SÚ) není vlastníkem pozemku, byť je tak v katastru veden. Ten si ho tam nějak zavedl, ale přejít ze státu na obec tento pozemek nikdy nemohl," vysvětloval soudce s tím, že za této situace se manželé nemohli obohatit a nemusejí tedy úřadu zaplatit 14 tisíc korun. Potvrdil tak výrok okresního soudu z loňského července, proti němuž se radnice odvolala. Na město teď navíc dopadla povinnost uhradit soudní výlohy.

Čtěte také: Archiv pozůstalých vydal nová svědectví. Pomohou spor o půdu uzavřít?

Soudce nicméně připustil, že nedokázali zodpovědět, komu zmíněná půda vlastně patří, určit vlastníka však nebylo předmětem vzájemného sporu. Podstatou bylo finanční vyrovnání. Proti zjištění pravého stavu o vlastnictví stojí 50 let a také neexistující kupní smlouva, jíž by Kolibíkovi jednoznačně doložili odkup. Trumfem obhajoby se nakonec stal dokument, který dohledali v archivu potomků prodávající Růženy Tůmové.

Psali jsme také:  Manželé Kolibíkovi stále ještě nebydlí na své parcele

Z listiny zjistili, že sporný pozemek nikdy nebyl zahrnutý do nemovitých věcí, které po smrti Růženy Tůmové její dědicové odmítli a tyto pak přešly na stát. Neboli, že pozemek, nadále náleží původní vlastnici.
Gabriela Polesná, advokátka Kolibíkových, tak ve čtvrtek s již lepší náladou mohla právničce města Petře Nedvědové navrhnout: „Pokusíme se obnovit smír." Protistrana kývnout nemohla, v případě Sezimova Ústí o něm rozhodnou zastupitelé.

Více o sporu: Město proti občanům: před soud je přivedl spor o půdu