U Krajského soudu v Českých Budějovicích začalo ve středu líčení s L. H., který čelí obžalobě, že si pro potřeby Zoologické zahrady v Táboře – Větrovech vypůjčil v letech 2011 a 2012 od šesti věřitelů celkem přes deset a půl milionu korun. V té době už měl ale vědět, že je není schopen splatit. Bývalý ředitel zoo nařčení odmítá a požaduje o přeložení k vyššímu soudu. Hrozí mu odnětí svobody na pět až deset let.

Hned na úvod líčeníL. H. prostřednictvím své obhájkyně připomněl svůj návrh na odejmutí řízení českobudějovickému krajskému soudu. Odkazoval na nelichotivé vnímání své osoby a možnost podjatosti soudu. Z toho důvodu požadoval, aby líčení bylo odročeno do doby, než o jeho návrhu rozhodne nejvyšší soud. Soudce Ondřej Vítů však jeho žádosti nevyhověl.

„Soud zastává názor, že žádost panaL. H. není nárokovou záležitostí, jeho případ není od ostatních, které krajský soud běžně řeší, ničím výjimečný, a proto soud bude ve věci jednat," zdůvodnil své rozhodnutí. 

Státní zástupce Petr Žižka uvedl, že si L. H. vypůjčil celkem 10,6 milionu korun. „Tuto částku dluží různým poškozeným, od nichž přebíral půjčky pro společnost Zoologická zahrada Tábor, aniž by měl zajištěné dostatečné financování na jejich splacení," uvedl Petr Žižka. ObžalovanýL. H. pak odmítl vypovídat, a to  opět s odkazem na jeho návrh o přeložení jednání k jinému soudu. „Pokud by se tak nestalo, jsou porušována má základní lidská práva. Je povinností soudu mé žádosti vyhovět," domáhal se. 

Ondřej Vítů po desetiminutové přestávce, kterou si vzal senát na rozmyšlenou, ale opětovně potvrdil své původní stanovisko a pokračoval v jednání. Krajský soud následně vyslechl soudního znalce v oboru účetnictví a jednoho z věřitelů. 

Na soud si bude stěžovat

Na postup českobudějovického krajského soudu podá obžalovaný stížnost. Zahájení líčení o půjčkách za 10,6 milionu korun se však nevyhnul. Ani stížnost ho nezastavilo. Ondřej Vítů konstatoval, že stížnost nemá odkladný účinek. S dotazem na svědky obhajoby pak soudce neuspěl. „Skutečně jsem předpokládal odročení," vysvětlil jejich neúčast L. H..

Prodaná zoo:L. H. provozoval a vlastnil Zoologickou zahradu v Táboře – Větrovech od roku 2011. Na základě tíživé finanční situace ji pak musel v únoru 2015 uzavřít. Její prodej následně nabízel městu Táboru či Jihočeskému kraji. Provoz zahrady nakonec obnovil Evžen Korec, který ji  koupil v insolvenčním řízení. Majitel developerské společnosti Ekospol a největší chovatel koi kaprů v České republice za táborskou zoo v dubnu loňského roku zaplatil 16,2 milionu korun. „Vím, že do zoo budu trvale investovat část zisků Ekospolu," uvedl tehdy Evžen Korec.

Finanční prostředky v celkové výši 10 635 000 si Libor Hrubý půjčil v letech 2011 a 2012 od společnosti Centropen Dačice a dále od několika fyzických osob. „Bylo to v době, kdy věděl, že je nebude schopen splácet," uvedl státní zástupce Jan Žižka. Šéf zoologické zahrady ale nařčení z podvodu odmítá. Ve své dřívější výpovědi uvedl, že při normálním fungování zoologické zahrady by nebyl problém závazkům dostát. Za pozdější platební neschopností podle něj stála chybná rozhodnutí Stavebního úřadu v Táboře, který upozorňoval na nelegální stavby prostorů pro zvířata.

Ondřej Vítů vyslechl soudního znalce z oboru účetnictví. Ten upozornil na specifičnost fungování zoologické zahrady, ale také konstatoval, že v případě půjček byl ve společnosti lidově řečeno vytloukán klín klínem. Případ měl pokračovat dnes, soudce Ondřej Vítů jej ale odročil. „Nestihli bychom předvolat svědky," zdůvodnil. Další líčení s obžalovaným Liborem Hrubým je tak u krajského soudu na programu ve středu 2. března.