Dnes by se měl obžalovaný Tomáš Líbal zbavit nejistoty. V síni krajského soudu soudce Petr Černý vynese rozhodnutí o jeho (ne)vině a trestu.

Potvrdí napadený rozsudek okresního soudu? Ten ekonoma a také exředitele vazební věznice v Litoměřicích uznal vinným z podplácení a nedovoleného ozbrojení a uložil tříletý trest s odkladem na pět let, šestiletý zákaz činnost a pokutu ve výši 104 tisíce korun.
Obžalovaný se na místě odvolal a v jeho neprospěch se následně odvolal i státní zástupce, protože ze škály trestných činů soudce vypustil vydírání.

„Navrhujeme, aby soud zrušil napadaný rozsudek a v plném rozsahu mého klienta zprostil obžaloby," končil včera svou závěrečnou řeč obhájce obžalovaného Zdeněk Koschin. Podle něj se Tomáš Líbal nedopustil ani jednoho činu a použité odposlechy na něj nasadili nezákonně. „I domovní prohlídka je nezákonná, takže důkazy jsou získány nezákonnou formou. Poškozený se obžalovaného pokoušel likvidovat, a to přes fyzickou i zdravotní prověrku," tvrdí obhájce. Druhým v soudní při je Pavel Ondrášek, v inkriminované době nový generální ředitel Vězeňské služby.

Ti dva se spolu loni v červnu opili na Pracově u Sezimova Ústí, kde má rezort spravedlnosti své rekreační středisko. Líbal neobstál v čistkách, které nový šéf po nástupu do funkce spustil. Na pohovce se sklenkou v ruce se nadřízenému svěřil, že se z Litoměřic rád vrátil na GŘ. Podle žaloby měl použít nedovolené praktiky: vydírání i podplácení. Šéfovi sliboval, že když ho do funkce vrátí, zastaví negativní kampaň, která proti němu v médiích běžela. A navíc přidal sto tisíc měsíčně po dobu jednoho roku jako provizi. Peníze měly jít z veřejných zakázek.

Obžalovanému hrozí až šestileté vězení.