Volební obvod Český Krumlov

Tomáš Jirsa (ODS)

Tomáš Jirsa.Zdroj: DeníkZiskem 10 843 hlasů obhájil ve volebním obvodě Český Krumlov post senátora starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS), který porazil svého soupeře, primáře nemocnice v Českém Krumlové Jindřicha Floriána (ČSSD) o 3 537 hlasů.

Krátce po svém znovuzvolení Tomáš Jirsa Deníku řekl:
„Za prvé bych rád poděkoval všem voličům, kteří mi dali hlas, velice si toho vážím. Rád bych také poděkoval všem podporovatelům, kteří mě po celou dobu kampaně podporovali včetně bývalého pana prezidenta Václava Klause," řekl krátce po svém znovuzvolení Tomáš Jirsa.

Tomáš Jirsa dále poděkoval všem svým osmi protikandidátům. „Předvolební kampaně byly seriózní, neobjevily se v nich žádné podpásovky a podle mého názoru by přesně takto měly kampaně vypadat." dodal.

„Dále děkuji všem politickým stranám a uskupením, které mi v druhém kole senátních voleb vyjádřily podporu. Bez toho by se to nedalo vyhrát. Jsem konzervativní člověk, a tak jsem rád, když se věci nemění. Jsem přesvědčen, že pan doktor Florián pomáhá lidem jako lékař v nemocnici a že já budu moci pomoci lidem dalších šest let coby senátor," nezapomněl Tomáš Jirsa na svého protikandidáta Jindřicha Floriána, který kandidoval za ČSSD.

Sobotní odpoledne překvapivě staronový senátor netrávil prohlížením průběžných výsledků, ale společně s manželkou vyrazil do lesa na houby. „Domů jsme se vrátili s půl košíkem hub asi kolem půl čtvrté. Jak volby dopadly, mi volala až dcera z Filipín, která vše sledovala na internetu," dodal staronový senátor Tomáš Jirsa.

Jindřich Florián (ČSSD)

Jindřich Florián, kandidát do Senátu v Českém KrumlověZdroj: Archiv Jindřicha FloriánaZdá se, že mé pojetí politiky lidi tolik neoslovilo, řekl Jindřich Florián Deníku hned poté, co byly v českokrumlovském volebním obvodu v sobotu kolem půl čtvrté odpoledne sečteny všechny hlasy. Děkuji všem svým voličům. Svému protikandidátovi jsem již pogratuloval," dodal.

Jindřich Florián očekával výsledek voleb v jedné z českokrumlovských restaurací, kam zašel na oběd se svým šestičlenným volebním týmem, ve kterém působila i jeho manželka.

„Můj dosavadní život je naplněn zajímavou profesí a neprožil jsem jej na Českokrumlovsku nadarmo. Chtěl jsem ale i své působení v regionální politice posunout dál, abych měl větší šanci udělat něco pro lidi – proto dělám politiku. Je to pro mě velká škola. Mnoho lidí mi píše a telefonuje a já jim za to děkuji," pokračoval českokrumlovský primář v bilancování voleb.

Na dotaz, zda bude rozvíjet aktivity směřující do vyšší politiky, Jindřich Florián odpověděl: „Nyní si odpočinu - a pak provedeme nějakou analýzu, jak v budoucnu tyto zkušenosti zúročit. Rozhodně bych chtěl dál něco dělat pro občany této země." V tomto směru si neúspěšný kandidát na senátora neodpustil jednu menší paralelu: „Kníže Schwarzenberk také jednou nevyhrál senátní volby a pak kandidoval na prezidenta," řekl s úsměvem.

Na Českokrumlovsku volilo v pátek a v sobotu celkem 15,54 procenta lidí. V minulých senátních volbách přišlo ve druhém kole 24,01 procenta voličů.

Volební obvod Tábor

Jaroslav Větrovský (ANO 2011)

Nový senátor za táborský obvod Jaroslav Větrovský. Zdroj: Archiv TDKde vás ta radostná zpráva o vítězství zastihla?
Zrovna jsem jel cestou z Liberce, kde jsem byl se synem na fotbale, do pražské centrály ANO. Ještě jsem stále v Praze.

Sledoval jste svou cestu do Senátu i během fotbalu?
Samozřejmě, sledoval jsem výsledky na telefonu, ale věřit ve vítězství jsem začal, až když bylo sečteno 99,9 procenta hlasů, je třeba si počkat a zanechat předčasných jásotů.

Ve volbách vystupujete vždy jako nezávislý kandidát, ale do Senátu jste hájil barvy ANO. Teď je jasné, že jste vsadil na správnou kartu…
Ano, to bylo moje velice správné rozhodnutí.

Jan Mládek (ČSSD)

Jan Mládek.Zdroj: Archiv Deníku„Chci se vyhnout pozici těch, kteří hned vědí, proč selhali, já se vší pokorou budu přemýšlet a analyzovat, proč se to stalo. S panem předsedou o tom budeme mluvit v pondělí ráno a pokud přijme mou demisi, zůstanu poslancem. V mém případě neplatí třikrát a dost, ale pouze dvakrát a dost, a to myslím opravdu vážně," reagoval Jan Mládek na skutečnost, že o pozici v Senátu se pokusil již podruhé. Před šesti lety prohrál souboj s Pavlem Eybertem, letos s Jaroslavem Větrovským.

Na Táborsku přišlo k urnám 17,37 procenta lidí. V minulých senátních volbách ve druhém kole hlasovalo 28,14 procenta voličů.

Volební obvod Jihlava

Miloš Vystrčil (ODSSNKEDSsČRSTO)

Miloš VystrčilZdroj: DENÍK/ Jiří Kopáč"Bylo to těžké, obhájit, jak říkám, takové vítězství práce nad sliby. Mám radost, že voliči vyhodnotili, že moje práce za šest let předchozího období a možná, že i delší, kterou jsem jak v regionu, tak i v senátu odvedl, má větší hodnotu, než když někdo přijde a říká, co všechno by byl schopný udělat, jak by pro region sršel energií, co by dokázal. Ve druhém kole byla tahle lavina hodně silná a já jsem to jen sledoval, jak to dopadne. Nakonec se voliči přiklonili, jak já říkám, k té práci."

Michal Stehlík (KDU-ČSL)

Michal Stehlík.Zdroj: Archiv Michala Stehlíka"Mám několik pohledů na věc. Předně si myslím, že Jihlavsko a tedy i část Dačicka, nebudou mít špatného senátora. Miloš Vystrčil to ukázal v minulém volebním období. Myslím, že nedělal špatné věci. Druhá věc je, že se nám tady v tom obvodu podařilo něco nebývalého. Nabídli jsme lidem zajímavou alternativu, soudím tak podle výsledku, který je z mého pohledu dobrý a těsný. Jsem hrdý a nadšený z lidí kolem mě. Nikdo nám nevěřil, viděli nás na nějakém pátém, šestém místě a my jsme ve druhém kole. Chtěli jsme samozřejmě vyhrát, ale mám z toho dobrý pocit. Je to dobrý impulz k tomu, abychom pokračovali i dál."

Volební účast v minulých senátních volbách byla 22,58 procenta. Letos přišlo volit mnohem méně lidí, a to 14,96 procenta.