Cestu do hospody si například rozmyslí Jiří Valenta z českobudějovického Pražského předměstí. „Chodili jsme s kamarády pravidelně na pivo, když se ale v lokále nebude smět kouřit, radši se sejdeme u někoho na zahradě,“ je přesvědčen.

Z odlivu hostů mají obavy zejména hospodští na vsích. Citelný bude bezesporu například podle nájemce hostince Na Zlaté stoce v Litvínovicích Jana Hrdého. „Kouření do hospody na vsi patří. Z těch, kdo k nám chodí, kouří 90 procent. Většina chlapů zajde na dvě tři piva a u karet si zapálí pár cigaret. To samé platí u kulturních akcí, při zábavách,“ líčí dosavadní zvyklosti s obavami, že spolu se zákazem kouření hospody právě o tyto hosty přijdou.

Sám přitom ví, že takových je v případě litvínovické hospody asi sedm z deseti. „Máme tu nekuřácký sál a prostor, kde se kouří. V tom druhém je mnohem víc plno,“ doplňuje pro představu, jak moc by mohla klesnout návštěvnost hospod po jejich přeměně na nekuřácké.
Jan Hrdý proto pečlivě přemýšlí, jak vyjít vstříc kuřákům. „Naštěstí tu mám zahrádku, kde se bude moct dál kouřit. Asi ji zastřeším, na zimu to bude chtít i nějaké další opatření,“ zvažuje další kroky. „Pochopitelně se to řeší i mezi hosty, už navrhovali, že by se v lokále mohla místo kamen postavit budka na kouření,“ dodává s úsměvem.

Zcela vážně ale podotýká, že ač je sám nekuřák a chápe zdravotní důvody snahy eliminovat kouření, aktuální opatření je příliš přísné. „Souhlasil bych se zákazem kouření v době obědů, ale v případě, že má hospoda oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky a každý si může vybrat, kam si sedne, je úplný zákaz kouření od státu strašná direktiva. Těch omezení je příliš, z čeho ale pak zaplatit daně a další náklady už nikdo nevyřešil,“ zlobí se hostinský.

Čerstvé zkušenosti ze zavedení zákazu kouření má již provozovatel pivnice Budvarka v Malém pivovaru Lukáš Ašenbryl. „Zavedli jsme změnu o tři měsíce dřív, než bylo nutné, a to v okamžiku, kdy jsme otevřeli po kompletní změně interiéru. Od té doby, co se u nás nekouří, se obměnila klientela. Někteří štamgasti mi to mají za zlé, ti, co chodili na pivo nebo na rychlý oběd s cigárem, chodí jinam. Naopak výrazně přibylo rodin s dětmi, hostů, kteří se dřív ve dveřích otočili na patě a šli hledat jinou hospodu. Od změny se u nás vypije citelně méně piva, o to víc ale narostl počet jídel,“ odhaduje s tím, že přesnější bilanci nechá až na dobu, kdy budou pro všechny restaurace platit stejné podmínky.

Na jejich změnu se chystají i v Masných krámech. Podle vedoucího oddělení Gastro Budějovického Budvaru Tomáše Olejníka ale nenastane žádný zásadní zvrat. „Podle mého názoru jsou hosté i personál Masných krámů o nadcházejícím zákazu kouření dostatečně informováni. Neočekáváme ani snížení návštěvnosti, protože už dnes řada kuřáků chodí kouřit na ulici a je zvyklá používat popelníky u vchodu do restaurace. Žádná zvláštní opatření k zákazu kouření proto nechystáme – pouze odstraníme popelníky z interiéru,“ naznačuje.

Jak ale upozorňuje, protikuřácký zákon 65/2017 Sb. však neřeší jen samotný zákaz kouření. „Další věcí je podávání a prodávání alkoholu osobám mladším 18-ti let a osobám zjevně ovlivněným alkoholem nebo jinou návykovou látkou. Abychom nic nepodcenili, proškolíme personál pomocí materiálů, které připravilo naše právní oddělení,“ doplňuje Tomáš Olejník.