Do ní nabízeli lidé od roku 1981 nejrůznější udivující výkony a prominenti sázeli, zda je předvedou i v pořadu. Elstner se soutěží začal v roce 1981 a rychle se stala nejoblíbenější a nejsledovanější televizní show Evropy.
K jubileu mu přišli blahopřát jeho nástupci u mikrofonu, hvězdy showbyznysu a také ti hlavní, aktéři některých z nejpozoruhodnějších vystoupení. Byly mezi nimi i sestry Auerovy z rakouského Schenkenfeldenu. Už na rodném statku se naučily domlouvat se pouze očima a někoho v jejich škole napadlo, že by to mohly nabídnout v soutěži. Udělaly to a po krátkém předvedení ve studiu ZDF v Mohuči byly pozvány hned do prvního následujícího pořadu o deset dnů později.

Sestry Auerovy v sobotu při show.Zdroj: Deník/repro
Ve Wetten dass to předvedly. Marii bylo při premiéře před 30 lety šestnáct, Gertě patnáct. Maria „přetlumočila" zadané pojmy „Oh, Tannenbaum", „Opatrně v silničním provozu" a „Vyhraná soutěž" kroucením očí, mrkáním, šilháním a podobně, a Gerta této abecedě perfektně rozuměla. 13. prosince 1986 v Hagenu, kdy Elstner předával moderování pořadu Thomasi Gotschalkovi, to sestry potvrdily před 20 miilony diváků, staly se u nich vítězkami večera a vyhrály prémii 7000 marek. „Koupily si za to bleděmodrý Ford Escort," uvedly OÖN.
Na Elstnera udělaly velký dojem a bezpodmínečně je chtěl mít v sobotu při jubilejním pořadu. Sestry rády vyhověly, pilně si zopakovaly koulení a mrkání, tentokrát prý přes whats-up telefon, a na scéně Gertraud zase zadanému a dopředu neznámému pojmu bez váhání porozuměla… (na snímku)
V rozhovoru před jubileem Elstner řekl lineckému listu, jak ho pořad napadl: „Jednu noc jsem nemohl spát a sedl jsem si do kuchyně, protože mě něco napadlo – proč vlastně v televizi nesoutěžíme?! Byl jsem jako elektrizovaný, otevřel jsem si láhev červeného a vzal list papíru. Ráno v šest hodin mi bylo jasné, že to mám! Byl jsem tehdy o tomto nápadu tak přesvědčen, že papír z oné noci byl téměř identický s pozdějším scénářem prvního vysílání…"
Když byl dotazován, jaká soutěž za šest let jeho moderování byla pro něho vrcholem, zdůraznil, že měl nejraději vždycky prosté lidi, kteří nikdy dopředu neříkali, že něco umí. A jako příklad uvedl paní, která si pamatovala všechna vyhrávající čísla lotta za posledních pět let ve správném pořadí…

U sousedů značkují divoké včely

Výzkumný projekt od vedením Michaely Hofmannové z Maximilianovy univerzity v Mnichově chce zjistit, jak daleko létají divoké včely, píše PNP. „V Německu je přes 570 druhů divokých včel, a mnoho z nich je ohrožených," říká Hofmannová. Společně se studenty zmíněné školy opatřila přes 400 divokých včel čísly na zádech. Nyní jsou Mnichované vyzváni, aby badatelce sdělili, kde označený hmyz zahlédli. Podle toho, kdo se včely zdržují, by mohly být budovány „květinové ostrůvky". Ty jsou důležité jak pro tyto včely, tak pro příslušné rostliny, protože je mnoho květů, které mohou být opyleny právě jen divokými včelami, například tomatové rostliny nebo zvonkovité, uvedl Andreas Fleischmann z Botanické státní sbírky. „Mám studenty, kteří už neznají žádné zvonky," dodává.