Dolní Hořice, o nichž první zmínka pochází z roku 1403, leží pět kilometrů od Chýnova. Obec protínají dvě turistické značky. Modrá začíná na chýnovském nádraží a dovede vás k nejznámější turistické atrakci oblasti – Chýnovské jeskyni. I přes svůj název leží v katastru Dolních Hořic, přibližně kilometr od vesnice.

Vápencová jeskyně je nejstarší zpřístupněnou a zároveň jednou z největších na našem území. Objeven a byla objevena v jednom z četných selských lomů na jižním svahu Pacovy hory 14. července 1863 skalníkem Vojtěchem Rytířem. Při práci mu do jedné z puklin zapadlo kladivo. Skalník se jej pokusil dostat ven, a tak se protáhl do úzkého otvoru. Puklina se dál rozšiřovala a vedla do nitra hory. Dále se však neodvážil.

Zpráva se donesla do schwarzenberského kamenolomu, odkud se na průzkum vydal tamní dozorce nad vápnem Jan Strnad, společně s Josefem Janů a Janem Švehlou. Vyzbrojili se konopným lanem a světlem. Sestoupili strmou chodbou až k hladině jezírka a letmo
prozkoumali několik bočních chodeb. Na jednom z kamenů zanechal Jan Strnad svůj podpis i s datem, kdy do jeskyně sestoupili.

O zpřístupnění jeskyně se nejvíce zasloužil rolník z Dolních Hořic Josef Rothbauer, který od roku 1865 začal na úpravách jeskyně pracovat: prokopal usazeniny, osadil žebříky, někde vsadil do skály ocelové kramle. První návštěvníci to viděli v roce 1868.

Jeho následovník a vnuk Václav Rothbauer věnoval úpravám a průzkumu jeskyně prakticky celý život a zasloužil se o citlivé zpřístupnění, které je respektováno a udržováno dosud.

Pacova hora je dalším turistickým i přírodním skvostem. Název není odvozen od města Pacova, jak se mnozí domnívají, ale vznikl zkomolením původního názvu hora Pecová. Tento prý vznikl podle četných malých jámových pecí, v nichž lidé pálilo vápno pro domácí potřebu a na hnojení polí. Poslední vápenka v Pacově hoře byla zbourána pro havarijní stav v roce 1972. Práce v lomu pokračovaly ale až do roku 1998, kdy byl proveden poslední, v pořadí 270. clonový odstřel. Opuštěný lom s okolím je nyní chráněn jako přírodní památka.

OPOMÍJENÁ HORA

Podle místních obyvatel by turisté neměli bez povšimnutí minout ani další místo, kde se v minulosti těžil vápenec, a tím je Kladrubská hora. Od Dolních Hořic je vzdálena půl kilometru, ale leží mimo značené turistické trasy.

„O Kladrubské hoře se mezi lidmi příliš neví, je opomíjena právě kvůli slavnější Pacově hoře s jeskyní, ale já do Kladrubky chodím mnohem raději," říká místní obyvatel Petr Wozniak a vysvětluje proč. „Opuštěný vápencový lom s chráněnými rostlinami a živočichy je romantickým a duchovně nabitým místem. Navíc se zde dochovaly zbytky kolejí úzkokolejky, která vedla kolem lomu v Pacově hoře až k chýnovskému nádraží. Důlní vláček jezdil z Kladrubské hory do Chýnova až do roku 1964," dodává Petr Wozniak.

Přímo v Dolních Hořicích byste pak neměli minout dochovanou stavbu tvrze. Ta kdysi stávala v místech, kde se dodnes říká Na Hrádku. Pozdější tvrz byla postavena v hospodářském dvoře a do dnešních dnů se z ní dochovala část klenutého přízemí. Ve dvoře dříve býval lihovar. Zhruba v roce 1721 se uvádí jako patrové kamenné
stavení, z části používané jako sýpka. Po roce 1945 sloužila výhradně k hospodářským účelům.

Do Dolních Hořic se dostanete autem z Chýnova. Nejbližší vlaková zastávka je ve tři kilometry vzdáleném Poříně. Občerstvíte se v hostinci na návsi. V nabídce mají několik druhů točených piv, obalované žampiony, hovězí burger nebo grilovaná žebra. Specialitou hostinského je domácí vegetariánská a raw strava. Otevřeno mají každý den.

Autor: René Flášar