První zastávkou letošního ročníku Bosch Fresh Festivalu se totiž stalo krajské město, o víkendu se tak budějovické výstaviště zaplnilo desítkami stánků nabízející známá jídla i zážitkovou gastronomii.

Jedni z těch, kteří přišli na výstaviště ochutnat něco nového, byla rodina Šebestíkova z Českých Budějovic. „Máme rádi exotiku, takže ochutnáme všechno. Nebojíme se. Měli jsme už velbloudí ragú a krokodýlí tacos. Krokodýl chutná jako něco mezi kuřecím a rybou. Bylo to dobré,“ shodli se manželé Šebestíkovi. Tím ale jejich gurmánská výprava napříč zeměmi zdaleka nekončila. Další zastávkou se pro totiž stal stánek z hmyzem. „Měli jsme šváby a chutnali nám, až nás to překvapilo,“ dodali.

Na své si tu ale přišli i ti méně odvážní. Ti mohli zamířit ke stánku některé z deseti jihočeských restaurací. Ty svým zákazníkům nabízely tříchodová menu vyrobená sice z tradičnějších pokrmů, ale připravená z těch nejlepších surovin. Pro některou z nich mohli navíc návštěvníci festivalu po oba dny konání akce hlasovat. Ta s největším počtem hlasů nakonec získala titul Jihočeská restaurace roku. Rozhodování to ale nebylo jednoduché. Ze všech těch možných dobrot mnohdy až zrak přecházel.

K dostání tu byl třeba kapří tatarák, čokoládové brownies s pistáciovou zmrzlinou nebo hovězí ořech pečený v seně. Poslední jmenovaný pokrm byl dílem kuchařů písecké restaurace Kozlovna U Plechandy. „Lidé jsou spokojeni, počasí nám přeje, nálada je super,“ řekl Jaroslav Gütter, vedoucí směny z Kozlovny u Plechandy a doplnil, že vedle zmiňovaného předkrmu kuchaři ve složení Pavel Drdel, Lukáš Froněk a Radek Koptiš připravili jako hlavní chod vepřová líčka po burgundsku a jako dezert domácí medovník se skořicovou zmrzlinou a karamelovou omáčku s citrusy.

Na jídla, která mají sami rádi, vsadili pro změnu v rodinném podniku Cobliha z Českých Budějovic. Ti svým návštěvníkům nabízeli kromě grilovaných vepřových žebírek také miniburger a jako dezert cuketovo citronový dortík. „Synonymem naší práce je jednoduchost. Nehledáme proto žádné složitosti. Chceme, aby to pro nás bylo z logistického hlediska co nejjednodušší a zároveň se snažíme vařit z kvalitních surovin, které jsou momentálně na trhu, shodli se David Machů, manželé Třeštíkovi a Eva Pourová.