V rámci zátahu byli posléze v Horních Rakousích zatčeni tři další podezřelí. „Při akci úzce spolupracovali drogoví pátrači obou zemí. To potvrdila v pátek mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková. Operace českých orgánů probíhala pod krycím názvem Maidam více než jeden rok," uvedl deník.

Čeští kriminalisté spolupracovali podle Barbory Kudláčkové se zemskou kriminálkou v Linci a s policií okresu Urfahr – venkov. Při domovních prohlídkách bylo na české straně zajištěno 1,2 kilogramu pervitinu v prodejní hodnotě kolem 80 000 eur, dále 41 000 eur v bankovkách a padělky výrobků různých značek.

„Podle Kudláčkové zadokumentovali čeští kriminalisté celkem 25 případů prodejů Crystalu rakouským občanům, kteří pak drogu v celkovém množství 860 gramů dodali konečným spotřebitelům," pokračují OÖN. „Rakušané nakupovali pervitin v Kaplici především kvůli blízkosti místa a nízké ceně."

Deník míní, že pervitin je pokládán za poslední stanici pro konzumenty drog, kteří si nic jiného už nemohou dovolit. „Metamfetamin ostatně není nic nového, už za druhé světové války jej brali němečtí vojáci pod názvem pervitin. Látka byla volně k dostání v obchodech."

Linecký deník doplňuje informaci o tom, že česká policie zlikvidovala dále v Českých Budějovicích v noci na čtvrtek „drogovou kuchyni" a zatkla 34letého muže a 22letou ženu přímo při výrobě. Jihočeská policie ke zprávě připojila i snímky z domovní prohlídky.

Houbička zdržovala stavbu

Houbička už stavbu nebrzdí.Jazourek Walterův (Trichoglossum walteri), malá houbička, se do povědomí bavorské veřejnosti vrátil v říjnu 2010 v souvislosti se záměrem stavebního podnikatele Aloise Erla z Deggendorfu na zastavení pozemku o 2000 metrech čtverečních. „Závoru" mu tehdy dali ochránci přírody, když expert Lothar Krieglsteiner ze Švábského Gmündu našel rok předtím na tomto místě chráněného jazourka.  Developer se nedal a vypsal v pasovském deníku PNP odměnu 1000 eur každému, kdo tuto houbu najde, protože byl přesvědčen, že Trichoglossum walteri stojí na červené listině ohrožených druhů a neuvádí ji encyklopedie hub jen proto, že jej nikdo nehledá. Když mu na inzerát nikdo neodpověděl, obrátil se na biologa Krieglsteinera a ten během dvou týdnů našel „waltera" na dalších sedmi místech Bavorského lesa (náš web informoval). To už ale stavební plány byly kvůli houbičce i odporu sousedů pozměněny a Erl směl postavit jen 51 místo 61 domů. Minulý týden se k projektu vrátil a požádal o další změnu územního plánu, aby mohl zbývajících 1884 metrů plochy přece jen zastavět. Argumentoval také tím, že Krieglsteiner v Bavorsku od té doby našel dalších dvacet jazourků.  A byl městským úřadem vyslyšen. „Protože tak jedinečnost posuzovaného území není dána, může stavět," napsal deník PNP.

Půlstoletá Passage

„Chrám konzumu", obchodní dům Passage na Landstrasse v Linci, oslavil v tomto týdnu padesát let trvání. Byl postaven nákladem 100 milionů šilinků na ploše 4200 čtverečních metrů a po 18měsíční práci otevřen 26. září 1963, připomíná deník OÖN s citátem z tehdejší zprávy, že touto superkaufhauskostku je uzavřena řada monstrózních staveb v centru města.

V obchodním domě bylo tehdy vytvořeno 600 pracovních míst, ale stavba nebyla bez problémů. „Ještě při desetileté oslavě v roce 1974 mluvil tehdejší linecký starosta Franz Hillinger o dítěti, které rodiče chtěli, ale okolí ne," píše list. „Obchod ve vnitřním městě neměl z velkoobchodu o čtyřech patrech se 120 metry výkladních skříní, plně klimatizovaném a s vlastním oddělením čerstvého masa žádnou radost."

Většina občanů však má na starou Passage hezké vzpomínky – někdejší děti třeba na pohyblivé schody, na hudební bar s deskami atd. Koncept plnosortimentového obchodního domu, který byl v USA a v Evropě dlouho vrcholem konzumní nabídky, se ale přežil a v roce 2000 byla Passage přebudována nákladem 17 milionů eur na dům s pronajímanými prodejními prostorami.  Definitivní podobu jí vtiskl po roce 2003 manažer Werner Prödl.  Z 93 procent je majetkem Raiffeisen Landesbanky. Dnes zaměstnává kolem 500 lidí a její roční obrat je asi 95 milionů eur.