Ve čtvrtek se technik Milan Šmíd vrátil na prachatický Hulák. Před sezonou musel skluzavky vidět. „Při tříleté kontrole se musím se po skluzavce opravdu svézt. Jen tak můžu říci, zda je opravdu bezpečná a jestli na návštěvníky nečeká nějaká past,“ popsal. V Prachaticích klouzání nebylo potřeba, a tak Milan Šmíd po skluzavce jen slaňoval.

V letošním roce zkontroloval už tři areály. Kontroluje nosnou konstrukci, jízdní dráhu, aby byla hladká, ale rukama mu musí projít i papíry. Kontroluje také místa, kde se podle záznamů v minulosti objevily poruchy. „Jako projektanti skluzavky navrhujeme a jsme tím pádem oprávnění a znalí k tomu, abychom mohli jejich bezpečnost kontrolovat,“ vysvětlil. S kolegy jsou v uvozovkách pachateli mnoha tobogánů, které jsou v areálech v České republice. „Počátky mojí práce se datují ještě do Sportovních staveb v Praze, kteří tobogány u nás vyrábějí,“ řekl Milan Šmíd.

K tomu, aby mohl provést kontrolu klouzáním potřebuje pěkné počasí. Když je chladno, musejí majitelé areálů na jeho návštěvu počkat. Sjet tobogán a spadnout do studené vody v bazénu v zimě není nic příjemného.