Byl jsem jedním ze dvou, kteří odmítli podporu senátního návrhu a rád dodám proč.

Všichni asi cítíme, že pravda je někde uprostřed. Argumentace pánů Zahradníka a Eyberta o složité práci šumavských samospráv byla přesvědčivá a v podstatě i pravdivá. Ale všichni pláčeme na špatném hrobě. Zákon totiž upravuje chování v národních parcích ČR.

DISKUSI K ŠUMAVĚ ČTĚTE ZDE: Národní park Šumava


Šumava - a to je jádro pudla - je jedním z národních parků. Proto musí ctít pravidla národních parků a tam musí být na prvním místě příroda. Pokud to na Šumavě nejde, jak předkladatelé a obhájci senátních úprav tvrdí, proč je Šumava národním parkem? Stojíme snad o odebrání tohoto titulu a výsadního práva Šumavě? Proč má příroda ostatních NP doplácet na nestandardní podmínky NP Šumava?


Představme si, že obyvatelé Holašovic budou reptat, že si kvůli ochraně svých domů značkou UNESCO nemohou opravit fasádu podle svého - třeba na meruňkou barvu. Vzkážou do centrály, že tady žijí lidé a že mají rádi meruňkovou a tyrkysovou a domečky si budou barvit podle svého. Odpověď by mohla znít asi takto: OK - od 1.1. příštího roku nejste už součástí kulturního světového dědictví a dělejte si, co chcete.

Nejde přeci na jedné straně využívat výhod značky UNESCO, v tomto případě NP, a zároveň žehrat na tvrdé podmínky, které jsou s jejím přidělením neoddělitelně spojeny. Jak správně poznamenal hejtman Zimola, vše by vyřešil speciální zákon o Šumavě. Ale tento problém na stole není - řešíme zákon o národních parcích. Neveďme tedy jako „chytrá horákyně" diskuzi o míře ochrany přírodního bohatství, ale o rozloze území, které bude do NP patřit.

Dost možná se pod vidinou hrozby ztráty turisticky prestižní značky NÁRODNÍ PARK ještě leckterá obec ráda přidá k těm, pro které podmínky platné v NP problémem nejsou, jako je např. Lenora, Kubova Huť nebo Prášily.

Nejsem zelený aktivista, problematice Šumavy se dlouhodobě nevěnuji. Ale vnímám značku NÁRODNÍ PARK jako něco unikátního. Místo toho, abychom byli rádi, že máme v jižních Čechách národní park, ohýbáme zákon podle toho, jak se nám to hodí. Chováme se jako sloni v porcelánu, vlastně podle předvolebních hesel Jihočechů 2012 ne sloni, ale jako hrošíci.

Pavel Klíma
ředitel školy, zastupitel Jihočeského kraje