Linec - Regionální kapela taneční hudby patřila na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let v Rakousku ke svatbám stejně jako snubní prsten, zatím co dnes zábavu obstarávají většinou dýdžejové, píší OÖN. K oblíbeným muzikám patřili také „Habachové" z Lembachu v Mühlviertlu. „Teď by se těch pět hudebníků chtělo sejít s páry, kterým tehdy hráli, a na neděli je svolali ke společnému odpoledni na čtrnáctou hodinu do hostince Altendorfer v Lembacher Hofu," uvedl list.

Habaši vyhrávají.Zdroj: Deník/repro
Jejich vrcholné období bylo 1975-1984, je tedy nejvyšší čas k setkání, protože první „jejich" manželé už mají za sebou rubínové svatby a chystají se na zlaté, pokračuje deník. Pětice kamarádů hrála tehdy asi čtyřicetkrát do roka, většinou právě na svatbách. Jednu dokonce „obsloužila" až v Norimberku. „Aby se tak dlouhé cesty vyplatily, hráli jsme většinou v pátek večerní dostaveníčko, v sobotu svatbu a v neděli budíček," vzpomíná Willi Hopfner. „To člověk vydrží, jen když je mladý…" S klarinetem a kytarou vystupoval mockrát. K tanci hráli „Habachové" nejraději – to prý člověk cítí, jak to lidem sedí. To je na tom bavilo, to je motivovalo.
Teď se těší na setkání. Kdo prý má ze svatby fotky, má je bezpodmínečně přinést.

Konopí k terapii povoleno

„Lukrativní kšeft to ještě není, ale má budoucnost," napsala PNP s tím, že od 10. března je konopí hrazeno pojišťovnami těžce nemocným pacientům. Německý stát podle pasovského listu pomáhá obchod rozhýbávat – brzy mají být v zemi provozovány plantáže konopí. Také dodavatelé léků na bázi konopí, jako hornofalcká firma přírodních léčiv Bionorica, větří velkou šanci, pokračuje deník.
Majitel Bionoriky Michael Popp označuje rozhodnutí zákonodárců konopí povolit za milník a historickou událost. Od roku 2002 vyrábí konopný produkt Dronabinol (THC), farmakologicky nejdůležitější látku z této rostliny. Mají jím být léčeni těžce nemocní, pacienti s rakovinou nebo roztroušenou sklerózou. THC povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá proti nevolnosti a zvracení, vysvětlují PNP. V roce 2014 přibyla další látka Cannabidiol (CBD). Působí proti křečím, brání zánětům a zbavuje strachu.
Podle údajů výrobce bylo v posledním roce zásobeno Dronabinolem na 5000 nemocných, za uplynulých patnáct let celkem mezi 15 000 až 20 000 pacientů.

Vězení za fotku Hoenesse v base

Bývalý spoluvězeň Uliho Hoenesse byl odsouzen za skryté fotografování tohoto fotbalového manažera při výkonu trestu k dalšímu odnětí svobody na čtrnáct měsíců, informuje PNP. Jeho žena, která do věznice v hornobavorském Landsbergu propašovala propisovačku s minikamerou, dostala osm měsíců podmíněně. Protože její manžel se jako vězeň opakovaně dopustil trestných činů, byl odsouzen „natvrdo".
„Hoeness si v Landsbergu odpykával trest za daňový únik ve výši více než 28 milionů eur," připomíná PNP. Zhruba před rokem byl z výkonu podmíněně propuštěn. 65letý prezident FC Bayern podal v případě tajně pořízených snímků jeho osoby trestní oznámení. Odsouzený pár se pokoušel Hoenessovy fotografie prodat médiím, ale nikdo je nikdy nezveřejnil. Pachatelé se doznali. Na výši trestu se shodly státní zastupitelství, soud i obhajoba

Utonulo 91 Bavorů

Loni se v Bavorsku utopilo 91 lidí, tolik, jako v žádné další spolkové zemi, uvedly PNP. Dodaly, že i když je Bavorsko „smutným lídrem", počet utonulých se v něm meziročně snížil o 21. „Většina obětí se utopila v nehlídaných vodách. Sebepřeceňování, zdravotní predispozice, přehnaná odvaha, lehkomyslnost a neznalost možných nebezpečí jsou častou příčinou těchto smrtelných nehod," řekl viceprezident Německé vodní záchranné služby Achim Haag.