Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů jsou likvidace požárů zařízení pod elektrickým proudem pro zasahující hasiče specifické. "Jsou jiné v taktice zásahu, v použití typu hasiva, jednotky často vyžadují spolupráci s pracovníky pohotovostní služby," uvedla.

Také v sobotu operační středisko Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje zároveň s vysláním jednotky vyrozumělo pracovníky pohotovostní služby E-on a vyžádalo si jejich přítomnost na místě požáru.

"Táborští hasiči mezitím přijeli k transformátoru a zjistili, že hoří v jeho horní části, z okna vycházel kouř. Velitel zásahu termokamerou změřil nejprve teplotu vstupních plechových dveří do transformátoru. Naměřená teplota 10 stupňů Celsia nebyla pro zasahující hasiče nijak nebezpečná. Výrazně vyšší teplotu pak velitel naměřil u plechové skříňky s jističi, a to přibližně 250 stupňů Celsia. Zatímco se hasiči vybavovali dýchacími přístroji, dostavila se na místo elektrárenská pohotovostní služba," popsala Vendula Matějů.

Pracovník energetické služby odpojil přívod vysokého napětí do trafostanice a odvod nízkého napětí z trafostanice ven. "Z důvodu podezření o vznícení transformátorového oleje uvnitř trafostanice si velitel zásahu prostřednictvím operačního střediska vyžádal jako posilovou jednotku další táborskou cisternu, která přivezla další přenosné hasicí přístroje," pokračovala Vendula Matějů.

Z plošiny pohotovostní služby E-on pracovníci služby vyzkratovali vysoké napětí do trafostanice a nízké napětí na odvodu ze stanice. Poté mohla táborská jednotka zahájit hasební zásah. Po lokalizaci požáru a přirozeném odvětrání zakouřených prostor hasiči zjistili, že se jednalo o požár elektrických kabelů a rozvodné skříně. Únik transformátorového oleje nakonec nebyl zjištěn.

Hasiči ještě provedli závěrečný průzkum opět termokamerou a místo zásahu předali pracovníkům E-on s tím, že prostor okolo trafostanice ohradili vytyčovací páskou. Požár způsobil škodu ve výši 40 tisíc korun, zásahem hasičů byl uchráněn majetek v hodnotě 150 tisíc. Příčina je v šetření.