Na poli podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů pracovalo několik kombajnů. "Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu," uvedla Vendula Matějů.

Na poli zasahovali profesionální hasiči z Třeboně a Jindřichova Hradce a dále dobrovolné jednotky ze Stříbřece, Stráže, Mníšku, Chlumu a Jindřichova Hradce.

"Bylo zažádáno i o letecké hašení," doplnila mluvčí s tím, že na začátku byla ještě na poli zemědělská technika, kterou se podařilo dostat do bezpečí. 

Požár nakonec zasáhl plochu pole se vzrostlým ječmenem o rozloze zhruba 22 hektarů. Předběžně vyčíslená škoda činí 600 tisíc. Podle zjištění přímo na místě samotném je příčina vzniku požáru předmětem vyšetřování, nicméně je pravděbodobné, že hořet mohlo začít od některého ze zemědělských strojů, které v té době na poli pracovaly.

Hasiči měli dnes na Jindřichohradecku opravdu plno práce. Byť tento požár byl největším, v rozmezí dvaceti minut byly nahlášeny celkem tři požáry na poli.

Likvidaci požáru u Střbřece nakonec pomohlo i hasení ze vzduchu, kdy celkem třikrát letadlo z Hosína vypustilo na místo vodu. 

Pomoc při zamezení dalšího šíření poskytli i sami zemědělci, kteří v krátkém čase oborali prostor požářiště.

Oheň postupoval ve vzrostlém porostu obilí velice rychle a jeho šíření urychlovalo sucho a silný vítr. "Bylo to opravdu rychlé," shodovali se hasiči ze Stráže, když požářiště opouštěli. Doplnili, že chvílemi měli sami co dělat, aby oheň nezasáhl i jejich techniku. 

Hasiči z Mníšku se starali o doplňování vody z požární nádrže na návsi do cisteren. Podle velitele jednotky Michala Kovaříka to zřejmě ohlásil někdo, kdo oheň viděl z autobusu. "Prakticky okamžitě po vyhlášení poplachu jsme přijeli. Byli jsme se podívat na místě a šlo to opravdu rychle," dodal a vyjmenoval ještě další členy sboru z Mníšku, kteří na místě zasahovali: Radim Kovařík, Petr Vlček a Zdeněk Kocar.