V pátek dopoledne podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů v Čekanicích na silnici I/3 ve směru na nájezd na dálnici D3 řidič kamiónu nahlašoval, že se mu kouří z kol návěsu.

"Hasiči průzkumem zjistili, že na návěsu nákladního vozidla s tahačem MAN, převážejícího přibližně 22 tun štěpky, došlo k technické závadě na ložisku jednoho z kol. Z poškozené a přehřáté pneumatiky se valil kouř. Hrozilo zde nebezpečí požáru a jeho rozšíření se na převážený náklad. Termokamerou změřená teplota kola, disku a náboje ukazovala 250 °C. Na ochlazení hasiči použili vodu z vysokotlakého proudu. Po ochlazení na bezpečnou teplotu kamión po vlastní ose odjel na odstavnou plochu," přiblížila Vendula Matějů.

Táborská jednotka následně v místě zásahu umyla znečištěnou komunikaci vysokotlakou vodou. Řidič kamiónu mezitím kontaktoval servisní firmu, aby provedla opravu poškozené pneumatiky a ložiska. Po závěrečném průzkumu, na který hasiči opět použili termokameru, byla teplota pneumatik, disku a ložiska již do 25 °C. Poté se hasiči vrátili na základnu. Po celou dobu zásahu táborské jednotky byla na místě přítomná Policie ČR, která řídila provoz na silně frekventované komunikaci.

Od poledne ještě zasahovali v Táboře na sídlišti Nad Lužnicí u požáru trávy u řeky. Oheň úřadoval na ploše přibližně 30 m2 a uhasil se sám. Hasiči pouze zkontrolovali termokramerou celé požářiště. Objevili jedno ohnisko, které dohasili kýblem vody.

V 15.39 hodin měli hasiči ohlášenou nehodu na silnici vedoucí z Přehořova do Lžína, ke které vyjela jednotka ze Soběslavi. Střetla se zde dvě vozidla. "Jeden z řidičů byl odvezen zdravotní záchrannou službou ještě před příjezdem jednotky, druhý řidič se již nacházel mimo vozidlo," uvedla mluvčí. Soběslavská jednotka provedla u aut protipožární opatření a zasypání uniklých provozních kapalin sorbentem.

V sobotu před 8. hodinou ranní zaměstnalo hasiče ze Soběslavi nouzové otevření bytu v Rašínově ulici.

Před 14. hodinou stejná jednotka pak zasahovala v Košicích u požáru kompostu. Po příjezdu soběslavských hasičů u požáru již byla místní dobrovolná jednotka. "Profesionálové vytvořili druhý útočný proud. Doutnající kompost následně rozhrabal místní traktorista s čelním nakladačem. Vzniklá škoda je nulová," popsala Vendula Matějů.

V půl páté odpoledne profesionální hasiči ze stanice Tábor zasahovali na Husově náměstí u dopravní nehody, kdy řidička vozu Mercedes Benz Vaneo narazila do svislé dopravní značky.

"Při střetu bylo poškozeno auto, ze kterého vytekl olej a chladicí kapalina. Hasiči znečištěnou vozovku vyčistili sorbentem. Zároveň havarované auto zajistili proti požáru odpojením akumulátoru," doplnila Vendula Matějů.