„Je prokázáno, že ve zkouškovém období imunita běžně klesá. U studentů, kteří popíjeli malé množství piva obranyschopnost nejen neklesla, ale naopak se mírně zvýšila,“ uvedl člen výzkumného týmu Petr Petr z klinické farmakologie českobudějovické nemocnice.
Šedesát dní s ležákem
A jak výzkum vypadal? Skupina jednadvaceti vysokoškolských studentů z celé republiky ve věku od 18 do 27 let pila od poloviny května po dobu šedesáti dnů třetinku či dvě třetinky ležáku. Třetinka byla určena pro studentky, zatímco po dvou denně fasovali muži.
„Rozhodně jsme nikoho nenabádali k pití alkoholu. Podle Světové zdravotnické organizace existuje definovaná denní dávka etanolu, která se považuje za neškodnou i při trvalém požívání. Tu jsme nepřekročili,“ řekl Petr Petr. Zdůraznil, že výzkumný tým navíc studenty nabádal, aby neměnili svůj obvyklý režim. Do výzkumu se nemohl zapojit žádný abstinent, ale na druhé straně během zkoumání nemohl žádný vypít víc než testovanou dávku.
Strakonický měšťanský pivovar vaří pivo tradiční metodou bez pasterizace. „Výroba piva u nás trvá nejméně dva měsíce. Naše pivo je přírodně živé, pouze z něj odfiltrujeme studenou cestou kvasnice, takže v něm všechny kvalitní látky zůstanou. Přestože pivo nepasterujeme, má záruku tři měsíce, i když vydrží beze změn šest měsíců,“ podotkl ředitel strakonického pivovaru Karel Seknička. Upřesnil, že studenti pili nepasterizovanou dvanáctku s obsahem 5,2 procenta alkoholu.
Uherák kvalitní jako jogurt
Podobný výzkum provedli odborníci z českobudějovické nemocnice už vloni. Tehdy zjišťovali, jak nejprve souboru náhodně vybraných lidí od 16 do 81 let a poté vysokoškolákům ve stresovém zkouškovém období pomáhá utužit zdraví uherák.
Lékaři prokázali, že salám může být pro lidské zdraví stejně prospěšný jako kvalitní jogurt. Uzenina se totiž vyrábí stejnou metodou fermentace jako kysané mléčné produkty a pivo, za použití stejných chemických reakcí a příznivých mikroorganismů pro člověka.
Výsledky nynějšího projektu chtějí jeho autoři prezentovat v listopadu na odborné konferenci v Praze. Doufají, že získají peníze na další, rozšířenější fázi výzkumu.
„Jsme připraveni vypracovat takový výzkum, který pojme 60 až 120 lidí,“ plánuje Petr Petr.