Jubilejní ročník Táborského triatlonu se také letos právem zařadí k vrcholům sportovního kalendáře na jihu Čech. Prestiž tohoto tradičního klání výrazně vzrostla pořádáním jednoho ze závodů Evropského poháru juniorů, který si znovu vyžádá největší pozornost diváků.

Proměněný scénář

Pro letošní rok museli udělat organizátoři z E.ON Triathlon Teamu zásadní změnu. Práce na odbahnění Jordánu – a nejen ty – si vyžádaly rapidní zásah do zaběhlého scénáře závodu.

Po několika letech zápolení na dlouhých olympijských tratích triatlonisté v Táboře znovu zrychlí a vrátí se na sprinterské tratě s distancemi 750 metrů plavání, 20 kilometrů cyklistika a 5 kilometrů běh.

Start úvodního plavání nebude v důsledku obnovy Jordánu na tradičním místě pod loděnicí, ale přesune se do části pod plaveckým stadionem. Na parkovišti před ním tak vyroste ještě jedno depo, ze kterého závodníci po plavání vyrazí na cyklistickou část.

„Tato vynucená změna si pochopitelně vyžádala výrazná bezpečnostní i organizační opatření," vysvětluje trenér E.ON TT a člen organizačního týmu Martin Hotový. „Pro závodníky a jejich doprovod je zřízena autobusová doprava mezi depem v centru a plaveckým stadionem. Co se týče diváků, ti mohou sledovat plaveckou část z prostor vojenské plovárny."

Na rozdíl od předchozích ročníků letos fandové sportu neuvidí v akci nejmladší naděje triatlonu – závod žactva byl protentokrát z programu vyřazen. „Naši mladí budou ale pomáhat při organizaci. Závodění jim vynahradíme aquatlonem, který připravujeme na září," usmívá se Martin Hotový.

Ke změnám na cyklistické a běžecké trati nebyl důvod, a tak se všechno podstatné znovu odehraje na Náměstí T.G.M. před zemědělskou školou.

Evropský pohár

Dopolední program bude patřit výhradně bojům v Evropském poháru juniorů. Tento mimořádně prestižní seriál se po dvou předchozích ročnících znovu těší mimořádné pozornosti nejlepších tuzemských i zahraničních závodníků.

Na startu bude mít své zástupce osmnáct evropských států, a také Jihoafrická republika. Do závodu juniorů vyrukuje 81 borců, startovní listina kategorie juniorek se ustálí zhruba na padesáti jménech. Zájmy českého triatlonu bude v neuvěřitelně nabité a kvalitní konkurenci hájit mimo jiné i dvojice reprezentantů domácího E.ON Triathlon Teamu Niki Kášková a Lukáš Červenka.

Český pohár

Zhruba dvě a půl hodiny po poledni se v Táboře rozhoří souboj o body do hodnocení Českého poháru. Také tento podnik ale rovněž ponese přívlastek mezinárodní – v předběžné startovní listině mužského závodu se objevily vlaječky Ruska, Bulharska, Slovenska a Francie.
Největší přízni přítomných diváků se pochopitelně bude těšit početná enkláva táborského E.ON Triathlon Teamu. Blíže o ní v samostatném článku na této straně.