Z původně krajského mítinku se stala skvělá atletická show s kvalitní českou a mezinárodní atletikou. Táborský mítink tak opět nabídne ve středu špičkovou atletiku v podání předních českých i zahraničních závodníků.

Táborská Velká cena bude podobně jako Zlatá tretra letos slavit osmapadesáté narozeniny. Jihočeská bašta atletiky musí hospodařit o poznání skromnějším rozpočtem, přesto pořadatelé dokážou každoročně ulovit několik známých jmen z domácí scény i zahraničí. Jak už bývá zvykem, táborská Velká cena bude i letos součástí Czech double mítinku VC Nové Město nad Metují.

Současně bude mítink pro české reprezentanty i jednou z posledních možností splnit limit na srpnové ME v Berlíně.

V letité minulosti patřily k ozdobám mítinku olympijské vítězky a mistryně světa Jihoafričanka Caster Semenyová v běhu na 800 metrů a oštěpařka Barbora Špotáková. Na start se postavili i dálkař Radek Juška, výškař Jaroslav Bába nebo početná skupina českých oštěpařů. Mezi tradiční účastníky patří i překážkář Petr Svoboda, pro kterého bývá závod u Jordánu srdeční záležitostí. Ve výčtu jmen nemůžou chybět ani domácí borci, pro které je mítink velkou ctí a událostí. Nejinak tomu bude i letos.

Možnost předvést se táborskému publiku bude mít silná skupina domácích mladých výškařů, kteří oblékají reprezentační dres a mohou se pyšnit i medailemi z mistrovství republiky. Svěřenci trenérů Romana Béma a Ivy Strakové nastoupí ve složení – Štěpán Svoboda, Alena Panovská, Lada Doležalová. Nejmladší účastnicí bude ještě žákyně tyčkařka Karolína Podlahová, v memoriálové půlce se představí duo Jakub Škrdleta a Denisa Šedivá. Letošní tváří mítinku je skvělá táborská dálkařka Adéla Záhorová, která si svými výkony zajistila účast na juniorském mistrovství světa ve finském Tampere.

Letošní novinkou je běh žen na 400 metrů překážek. Podobně jako v uplynulých ročnících budou účastníci VC Tábora bojovat nejen o medaile a finanční odměny, ale i překonání rekordu stadionu. „Samozřejmě bych si přál, aby někdo překonal rekord stadionu. Ale bude to nesmírně těžké, protože většina z nich padla během mistrovství republiky za účasti našich nejlepších atletů,“ vysvětlil ředitel závodu David Bor.

Memoriál Ing. Jana Pána – 14. ročník
První červencový den by ing. Jan Pán oslavil 90. výročí narození. V novodobé historii táborské atletiky patřil k nezapomenutelným postavám. Byl nejen dlouholetým předsedou táborského atletického oddílu, jihočeského krajského atletického svazu, ale i skvělým trenérem a člověkem. Na jeho počest se proto koná 14. ročník memoriálu ing. Jana Pána v běhu na 800 metrů.
Právě na této trati metrů se Jan Pán stal prvním Jihočechem, který pokořil hranici dvou minut. „Navíc se zasloužil o rekonstrukci stadionu Míru, vznik sportovních tříd i tréninkového střediska mládeže. Mezi jeho nejúspěšnější svěřence patřily Dana Wildová či sestry Krchovy. Spolu s dalšími trenéry táborského oddílu dovedl družstvo žen až k bojům o extraligu,“ charakterizoval David Bor ikonu táborské atletiky.

Petr Hofbauer