Každoroční déšť se tentokrát Velké ceně Tábora vyhnul. Přesto vrtochy počasí v podání silnějšího větru znemožnil některým atletům zápisy do rekordních tabulek. Právě v nejkratší sprinterské disciplíně běhu na 100 metrů šokoval všechny už v rozběhu Zdeněk Stromšík časem 10.17 sekundy. Jenže foukalo 3 m/s, což bylo nad povolenou hranicí a vylepšený český rekord o šest setin vteřiny tak nemohl být uznán. Svěřenec trenéra Jaroslava Vlčka ale netruchlil a ve finále svůj čas ještě o setinu vylepšil. „Konečně to vyšlo, už bylo na čase! Běželo se mi výborně, ale v posledních metrech jsem šel už do plných. Myslel jsem, že už to nedoběhnu. Dával jsem do toho strašně moc úsilí a vyplatilo se to. Už mi moc nefungují nohy. Budu rád, až si sednu,“ svěřil se se svými dojmy.

Na větrnou loterii doplatily ve sprintech ženy. Na stovce dominovala Klára Seidlová časem 11.30 s., na dvojnásobné trati zase Gina Bassová z Gambie (23.10 s.). Obě byly sice rychlejší než stávající rekordy stadionu, ale s nedovolenou podporou větru.

Výškařka Michaela Hrubá splnila úspěšným pokusem na 190 cm výkonnostní požadavek pro start na evropském šampionátu v Berlíně a s přehledem zvítězila. „Mně i trenérovi spadl kámen ze srdce, že už můžu jít do posledních dvou závodů v klidu a připravovat se vrchol letošní sezony. Po zdravotních problémech s kotníkem jsem našla ideální techniku, která mi dost pomohla,“ oddechla si.

Táborská Alena Panovská (trenéři Iva Straková a Roman Bém) si vylepšila o centimetr osobní rekord a s výkonem 177 cm obsadila třetí místo. „Byla jsem dobře nalazená a psychicky v pohodě, pomohla mi i domácí podpora fanoušků. Možná na můj výkon měla vliv i kvalitní účast soupeřek. Příští sezonu už přecházím do kategorie dospělých, takže se už budu potkávat s nejlepšími výškařkami. Snad mě to vyhecuje ještě k lepším výsledkům.“ Svěřenkyně trenérské skupiny Romana Béma a Ivy Strakové, Lada Doležalová a Julie Kotalíková obsadily výkonem 173 a 165 centimetrů páté a osmé místo.

Ve stejné disciplíně mužů obsadili stupně vítězů zahraniční účastníci. Shodným výkonem 217 centimetrů zvítězil Japonec Takashi Eto, před Slováky Matúšem Bubeníkem a Lukášem Beerem. Čtvrtý Jaroslav Bába skočil 209 centimetrů. Domácí Štěpán Svoboda se marně pokoušel zdolat dvoumetrovou výšku a skončil výkonem 196 cm desátý. „Musím ještě zlepšit techniku. Laťku sice zdolám, ale shodím ji zadkem nebo patami. Možná jsem cítil větší trému, nebyl jsem dostatečně uvolněný. Ale nevadí, další závody mám ještě před sebou,“ uvedl.

Dálkař Radek Juška dosáhnul u Jordánu druhý nejlepší výkon sezony, když dolétnul do vzdálenosti 808 cm. „Jsem nadmíru spokojený, protože jsem skákal z krátkého rozběhu. Netuším, kolik bych skočil z toho delšího. Přitom jsem se ještě před týdnem necítil zrovna dobře. Ale dnešní výkon mě trochu nabudil a věřím, že se budu postupně zlepšovat, abych to nejlepší předvedl až v Berlíně,“ prohlásila česká dálkařská jednička, která porazila své soupeře o půl metru.

Ve stejné disciplíně žen byl boj o prvenství vyrovnanější. Radost domácím barvám udělala úspěšná juniorská reprezentantka Adéla Záhorová. Před týdnem vybojovala na světovém šampionátu v Tampere deváté místo, v domácím prostředí nenašla přemožitelku. Během šesti dnů dokázala vylepšit osobní rekord o neuvěřitelných dvacetosm centimetrů. Nejprve skočila na juniorském světovém šampionátu 633 cm, v Táboře pak 651 cm, bohužel s nedovolenou podporou větru, ale formu pak potvrdila posledním šestým pokusem 648 cm, který byl již s povolenou podporou větru. Tímto výkonem se katapultovala do čela letošních českých tabulek. „Formu mám. Škoda jen, že jsem na světovém šampionátu ideálně netrefila prkno. Vrátila jsem se docela unavená, Proto jsem nečekala, že skočím takhle daleko. A že jsem se o tolik zlepšila? V Táboře je skvělý sektor a fantastičtí diváci. Šlo to úplně samo a moc jsem si závod užívala,“ svěřila se nadmíru spokojená a talentovaná dálkařka.

Součástí mítinku byl i 14. ročník memoriálu Ing. Jana Pána v běhu na 800 metrů mužů i žen. Vítězství na mužské půlce vybojoval v posledních metrech Litevec Benediktas Mickus (1:49.33 s.) před Janem Kubistou (1:49.48) a Filipem Sasínkem (1:49.62). Mezi ženami byla na stejné distanci nejrychlejší Simona Vrzalová časem 2:04.29.

Ve druhém rozběhu se představili i táborští zástupci. Denisa Šedivá skončila v čase 2:19,64 minuty druhá. Letos v únoru v hale si vylepšila osobní maximum na 2:16,73 minuty, který toužila atakovat i na VC Tábora. „Chtěla jsem rychlejší čas a přiblížit se osobáku z haly. Ale za druhé místo jsem maximálně spokojená. Ale do konce sezony je ještě dost času, abych se zlepšila.“

Povedený návrat má za sebou Jakub Škrdleta. Po únavové zlomenině nártu byl nucen vynechat halovou sezonu a absolvoval letos pouze dva závody. Časem 1: 55.53 minuty skončil pátý. „Za osobákem jsem zaostal jen o vteřinu a půl. Proto věřím, že forma půjde v dalších závodech nahoru.“

Do Tábora dorazila i sedmičlenná výprava indické reprezentace, která je v Čechách na soustředění a využila možnost vyzkoušet si formu v běhu na 400 metrů. Rekord místního stadionu vylepšil skvělým časem 45.35 s. Muhammed Anas Yahiya. Druhý skončil jeho krajan Rajiv Akoria za 46.21, nejlepším českým závodníkem byl třetí Michal Desenský v čase 46.95. Na čtvrtce překážek zvítězila Indka Saritaben Gayakwadová v čase 57.71 s.

Tradiční tečkou mítinku byl závěrečný běh na 110 metrů překážek. S vypuštěným závěrem vyhrál Ahmed Al Moualed ze Saudské Arábie (13.99), naopak velké zklamání si prožil Petr Svoboda, který po kolizi na třetí překážce závod nedokončil.

Petr Hofbauer

Matyáše Malechu (uprostřed) povzbuzovali v Kanadě i jeho sestra Dominika a otec Vratislav.
Hokejbalista SK Pedagog Matyáš Malecha má stříbro z mistrovství světa
Fotbalisté Dynama i Táborska v neděli doma zahajují nový ročník II. ligy: na snímku ze vzájemného derby v přípravě bojují Ibrahim Ndiaye a Pavel Novák.
Fotbalové prázdniny končí, Dynamo i Táborsko v neděli doma