Tradiční florbalový kemp pro děti od osmi do patnácti let uspořádal na konci prázdnin SK Meťák. „Zúčastnilo se 45 dětí převážně z jihočeského regionu. Mezi nimi byla také tři děvčata z Lince a jeden hoch ze západních Čech," počítá organizátor kempu Ivan Janoušek.
Mladí florbalisté strávili v Českých Budějovicích dohromady týden. Byli rozděleni do tří tréninkových skupin a v areálu na Meťáku využívali jak zdejší halu tak i venkovní umělý trávník. Další skupina chodila trénovat do rožnovské sokolovny. „Obvykle využíváme tělocvičnu rožnovské základní školy, letos to ale kvůli rekonstrukci nebylo možné," říká Janoušek.
Děti trénovaly ráno, odpoledne a večer, celkem šest hodin denně. „Mají náročný program," přikyvuje Ivan Janoušek. „Máme zkušenost, že po prvních třech dnech je dobré udělat odpočinkový den, protože toho mají opravdu dost," říká šéf florbalového kempu. Tento rok děti využily volný den k návštěvě Lipna.
Po dobu soustředění si také vedly deníček. „Na začátku do něj děti odpověděly na otázku proč jsou tady a co od pobytu v kempu očekávají. Každý den pak písemnou formou sdělovaly, co se jim líbilo a co naopak nelíbilo," zajímal se pořadatel o názor dětí.
Ivan Janoušek v minulosti trénoval extraligové florbalistky Českých Budějovic a na vyhledávání talentovaných hráčů má čich. „Zvu sem i trenéry odjinud, aby se začínající florbalisté mohli seznámit s různými trenérskými přístupy," vysvětluje Ivan Janoušek.
Dětem se tak kromě místních trenérů Romana Špačka a Dana Jiráčka věnoval také Petr Jindra z Jihlavy. I letos se Janoušek mohl spolehnout na výpomoc reprezentantky a bývalé hráčky FBC United České Budějovice Veroniky Rybičkové. Ta se vrátila z akademického mistrovství světa v Portugalsku, kde vybojovala s reprezentačním týmem bronzové medaile.
Florbaloví talenti mají každý rok možnost pobesedovat s osobností a letos mezi mladé florbalistky zavítala jako host právě úspěšná reprezentantka a přinesla ukázat i medaili.
Děti kladly Veronice Rybičkové různé otázky, některé byly i dost na tělo. Kluci i děvčata se zajímali jak elitní hráčka trénuje, na vztahy se spoluhráčkami v reprezentaci a v klubu, ptaly se Rybičkové na její osobní život a došlo i na peníze.
Ivan Janoušek vybízel děti k pozornosti zejména ve chvílích, kdy Veronika Rybičková vzpomínala na své začátky v Českých Budějovicích a hovořila o vytváření výborné party, díky které si Jihočešky vybojovaly historický postup do extraligy.
Rybičková také děti upozornila, jak je důležité umět se vyrovnat s rolí náhradníka a nerezignovat, když trenér usadí hráče na lavičku. „I jako náhradník zůstáváte důležitou součástí týmu a musíte si vážit, že jste jeho členem. Že takzvaně leštíte lavičku, by vás naopak mělo motivovat k další práci," vysvětlil dětem Ivan Janoušek slova Rybičkové.