Neformální atmosféru příjemného předvánočního večera navodil ve svém úvodním vystoupení jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Přeji vám, abyste si dnešní večer užili," řekl.

Setkáním provázel osvědčený moderátor Štěpán Škorpil, jenž na pódiu vyhodnocené sportovce krátce zpovídal.

Milan Čuda, první z předávajících osobností a stříbrný olympionik z Mexika, viděl úspěch z osmašedesátého roku v dobré partě, kterou čs. volejbalisté tehdy měli. „My se dovedli navzájem pořádně hecovat a dobírat se, akorát kaučukový dědek Paulus vtípky bral jedině, když se netýkaly jeho," usmíval se Čuda.

Že ve volejbale týmový duch hraje hlavní roli, si myslí i Čudovi následovníci. „Musí se sejít parta lidí," měl na otázku, jak se dají v Česku dělat tituly mistrů jako na běžícím pásu, odpověď hned po ruce kapitán Jihostroje Michal Sukuba. „Taky je třeba pro každý post mít nějaké krytí," přidal ještě odborný pohled reprezentant Radek Mach, dle něhož v Jihostroji to funguje dokonale. „U nás, kdo naskočil, ten pomohl," podtrhl.

Radka nijak nezaskočil moderátor ani trochu intimním dotazem, zda při své výšce nad dva metry nemívá potíže si sehnat partnerku srovnatelné výšky. „Táta říkal, že se to vleže srovná," mávl rukou…

Trojice mladíků z kategorie Objev roku měla odtajnit své sportovní vzory. „Roman Šebrle," uvedla nadějná atletka Anna Švecová. „Messi? To ne. Pro mě je vzorem Wayne Rooney," dal před hvězdou Barcelony útočník Dynama Zdeněk Linhart přednost ostrostřelci Manchesteru United. A hokejista Tomáš Prokop si za idol místo nabízejícího se Jaromíra Jágra vybral exbudějovického Radka Martínka. „Proč ne Jágr? Je to útočník, já jsem bek," pravil rezolutně.

Pro Cenu fair play až z Norska dorazil Zdeněk Ondrášek, jenž si toto ocenění vysloužil už v minulé sezoně, kdy ještě v dresu Dynama zakopl v lize s Ústím míč v situaci, kdy sice mohl jít sám na bránu, jenže v tu dobu na zemi ležel zraněný spoluhráč. „Já si myslím, že to je normální. Udělal bych to kdykoli znovu," krčil rameny.

Klub fair play to ale ocenil a možná právě i tohle gesto Ondráškovi pomohlo také k Ceně čtenářů. Ti mu totiž dali přednost před Kovářem, Rojasem, Lengyelem, Ptáčkem, Juračkou, Tomancem i řadou dalších sportovců, jejichž jména nám čtenáři Deníku ve speciální anketě posílali.

Angažmá v Norsku si Ondrášek chválil. „Jen norština je hrozná, norsky se učit rozhodně nebudu," vrtěl hlavou. „Naštěstí tam ale každý umí anglicky a taky má angličtina se lepší," ujistil. „Když jsem do Norska přijel, uměl jsem anglicky jen dvě slova: hallo a ještě jedno, ale to neřeknu, ještě totiž není po desáté hodině," dodal za smíchu hlediště.

Biatlonistka Pavla Schorná se svěřila, že senzační medailové posty Soukupové ve Světovém poháru ji osobně vůbec nepřekvapily. „Gabča je moje kamarádka a já dobře věděla, že na to má a šíleně jsem jí fandila," zdůraznila.

Roman Lengyel na dotaz, jaké posily by Dynamo mělo pro záchranu v lize získat, měl jasno: „Do každé řady by měl přijít minimálně jeden hráč."

Karla Lavického do desítky katapultovala jeho účast v závodě windsurferů v olympijském Londýně. Na vyhlášení ale dorazil „jen" z Krkonoš ze zimní dovolené. Diváky ujistil, že proslulé holínky, v nichž Češi na OH absolvovali úvodní ceremoniál, stále má. „Čekám na nejvyšší nabídku," lákal případné zájemce.

Šárka Grabmüllerová prohlásila, že by z triatlonu škrtla plavání. „Nesnáším totiž studenou vodu," prozradila svůj velký hendikep.

Za rallyekrosaře Častorala přebral cenu otec. „Roman volal, že uvízl v Německu na dálnici. Je někde u Frankfurtu."

Motocyklový jezdec Jakub Smrž se prý ani při sebevyšší rychlosti na silnici nebojí, ale strach prý má ze zákulisí svého sportu. „Můj tým ani nedokončil seriál mistrovství světa," posteskl si.

Za Peterkovou dorazila pro cenu maminka. „Ke kanoistice Hanu přivedl její bratr, sám ale na divoké vodě nezávodí a jezdí rodeo," uvedla.

Martin Bína se těší na mistrovství světa do USA. „Američani dělají světový šampionát prvně, ale cykokros tam je velice populární a trať je podobné té, co je v Táboře, takže budeme skoro jako doma," liboval si třetí muž letošní jihočeské desítky.

Vítěz ankety Jakub Kovář, jenž na jaře vychytal na MS Česku bronz, teď v Moskvě pro zranění chyběl. „Možná to tak bylo lepší," přiznal, že ho při debaklech 0:6 s Rusy a 0:4 se Švédy ta absence ani nebolela. Na dotaz, zda netrpěl s oběma gólmany, jen zakroutil hlavou. „Já trpěl s bráchou, toho mi bylo líto víc," připomněl, že v týmu byl i jeho bratr Jan.