Mlhavé ráno ve Velešíně přilákalo k výběhu velice solidní počet sportovců.
Velešínský půlmaraton má bohatou historii, letos se běželo už popatnácté. V kolonkách rekordů jsou zapsáni Milena Procházková 1:24,19 a Jan Bláha 1:09,25.
Ředitel závodu Karel Růžička přemítal nad sympaticky zaplněnou startovní listinou. „Letos se urodilo mimořádně,“ pokyvoval hlavou nad rekordním údajem.
Na pokyn startéra vyrazil na 21 km trasu celkem 101 běžec. „K tomu ještě soutěžilo deset dětí v doplňkových závodech.“ Dlouhodobý průměr se ve Velešíně pohybuje okolo čtyřicítky až padesátky atletů. „Loni byl Velešínský půlmaraton mistrovstvím republiky veteránů, proto byla účast vysoká,“ připomněl Karel Růžička. „Letos je to ale rekord. Přijel i známý vytrvalec z Týna nad Vltavou Mulugeta Serbessa, může být v ohrožení i Bláhův rekord.“
Předpověď ředitele závodu sice nevyšla, tip na vítěze ale byl správný. Ve Velešíně byla celá řada na jihu Čech populárních vytrvalců. Startovní číslo si vyzvedl také tiskový mluvčí jihočeského triatlonového svazu Miroslav Šimek. „Hrozně rád bych se dostal pod hodinu a půl,“ vyslovil přání, které nakonec nedokázal naplnit o pouhých čtrnáct vteřin. Šimek letos zvládl pořádnou porci vytrvaleckých závodů: „Asi deset triatlonů a k tomu asi deset běžeckých závodů,“ popisoval průběh sezony.
V kategorii žen byla favoritkou číslo 1 Jana Candrová. „Hlavně se věnuju dlouhým triatlonům, Velešínský půlmaraton nepatří mezi moje tradiční závody. V tomto období už je po sezoně a většinou odpočívám. Beru tento start spíš jako rozběhovou záležitost pro další sezonu,“ přibližovala pocity těsně před závodem. V jeho průběhu sympatickou triatlonistku klubu B&H České Budějovice nikdo nedohonil. V kategorii žen si vlastně běžela sólo závod. Do cíle dorazila jako první dáma v čase: 1:29,32. „V podstatě jsem si šla neustále úplně svoje tempo. I když jsem běžela sama, tak jsem byla neustále v kontaktu s ostatními, v tom je tento závod pěkný.“ Vyhrála stylem start – cíl. „Jsem z toho docela překvapená, po zdravotním martyriu, vytržené stoličce, antibioticích, jsem měla po sezoně tréninkový výpadek. Pro mě je vítězství ve Velešínském půlmaratonu super. Jsem spokojená.“ Mezi favority v kategorii mužů patřili rekordman závodu Jan Bláha, zmiňovaný Mulugeta Serbessa a také František Linduška. „Budu se snažit o co nejlepší čas, ale že bych byl favorit? To nevím,“ usmíval se Linduška, další z řady triatlonistů.
Start byl docela ostrý.
K překvapení všech právě na něm zaspal Jan Bláha. „Mám za sebou 1200 startů, úvod jsem nestihl poprvé v kariéře, na dalších 1200 startů si teď dám dopředu pozor,“ kroutil hlavou v cíli. V čele se velice brzy utvořila skupinka, ve které Bláha nechyběl. Tempo udával Serbessa. „Běželo se kolegiálně,“ hodnotil týnský vytrvalec. Úctyhodný výkon podal čtyřiasedmdesátiletý atlet Zdeněk Kopecký, kterého organizátoři označili za nejstaršího účastníka 15. ročníku Velešínského půlmaratonu. Kopecký zvládl 21 kilometrů za 1:52,17.

Prvním mužem v cíli byl podle očekávání, kolegy přezdívaný Mireček, Mulugeta Serbessa. Vyhrál s přehledem, ale rekordnímu času se nepřiblížil: 1:16,26. „Sezona končí, běželo se pomalu, bylo to jen tak pro kondici,“ zhodnotil. Na druhé pozici dorazil do cíle Jan Bláha. „Byl to hezký závod. Mireček je třída, vyhrál oprávněně. Na něj jsem neměl, jsem rád, že jsem uhájil druhé místo,“ uvedl stříbrný vytrvalec Velešínského půlmaratonu. „Je to všechno výborně zorganizované, jen bych se přimlouval, aby nás organizátoři nehnali po té hlavní silnici na Kaplici, určitě by se dala najít nějaká trasa lesem,“ vzkázal.

15. ročník Velešínského půlmaratonu:
Muži:
1. Serbessa (Ortopedie Týn nad Vltavou) 1:16,26, 2. Bláha (Kroměříž), 1:16,46, 3. Jansa (Atletika Písek) 1:16,50.

Ženy: 1. Candrová (Augustin Jánské sklepy Borovany) 1:29,32, 2. Kloudová (Č.Budějovice) 1:38,03, 3. Loskotová (Zoot Orbit) 1:39,32.

Vítězové závodu dětí: R. Mikšl, Menšík, Kupský, G. Tvrzová, V. Tvrzová, M. Mikšl, Klosse.