Sportovní akce a krásná příroda v okolí Lipna nad Vltavou ale vedle sportovců přilákaly i televizní štáb a řadu známých osobností z filmové branže. Na Lipně se totiž natáčel nový díl úspěšného televizního seriálu Modrý kód.

Někteří herci a herečky, účinkující v seriálu, využili příležitost a zaběhli si tříkilometrovou trasu, kterou organizátoři Lipenského půlmaratonu připravili pro méně zdatné jedince. Původně měla měřit o dva kilometry víc, pořadatelé ji ale kvůli nepříznivému počasí zkrátili.

Mezi odvážlivce, kteří do toho šli, patřila Eva Čížkovská, která v seriálu hraje kantýnskou Dášu. „Bylo to úžasné, adrenalin ze mě sálá. Myslela jsem, že to neuběhnu, ale ta atmosféra závodu mne natolik vyhecovala, že to prostě nešlo neuběhnout,“ cítila se po absolvování kratšího závodu spokojeně herečka Eva Čížkovská.

Podle vlastních slov překonala sama sebe a byla velmi spokojená i se svým časem.
Podobný závod běžela Čížkovská teprve podruhé, jak ale sama říká, sport jí rozhodně není cizí. „Jsem aktivní, s přibývajícím věkem je to dokonce povinnost. Jinak mám v oblibě brusle, to jsem schopná vyjet i na půl dne ven,“ potvrzuje.
Ačkoliv se herečka víc kamarádí s kolečkovými bruslemi, běh je pro ni další přirozenou formou pohybu. V Praze letos zvládla uběhnout i pět kilometrů. „Motivuje mě také to, že část výtěžku ze startovného jde na nemocného pětiletého Jakuba. My, herci z Modrého kódu, se snažíme inspirovat ostatní, aby neseděli doma a šli udělat něco pro sebe a třeba i pro ostatní,“ vracela se z Lipna naplněna zážitky Eva Čížkovská.

Charitativního běhu se spolu se svým seriálovým manželem zúčastnila i další herečka z Modrého kódu Míša Nosková. Právě její partner spatřil na hladině lipenského jezera černý kouř. Díky včasnému nahlášení mohli záchranáři z hořící paluby zachránit dvě malé děti.

Drama však neskončilo v nemocnici, nýbrž klapkou. Jednalo se totiž o natáčení akčních záběrů, které budou k vidění v nově připravovaných dílech seriálu.

Ani Míša Nosková nebyla na Lipně náhodou. „Chtěla jsem si tady zaběhnout půlmaraton. Běhám patnáct kilometrů několikrát týdně, ale jednadvacet kilometrů jsem ještě nepokořila. Nakonec jsem ale dostala nabídku zahrát si v seriálu a jako správná herečka jsem dala přednost hraní. Co naplat, běh tedy musím nechat na příště. Aktivní sport a dieta teď musí na chvíli stranou,“ svěřila se Nosková a hned po závodě odcestovala za svým skutečným manželem do Brna na několikadenní pravé moravské hody.