Říká se tomu okurková sezona… Dlouhodobé mistrovské soutěže se uloží k odpočinku a organizátoři řady jednorázových akcí se rovněž nechtějí pustit do křížku s prázdninovým obdobím. Na Táborsku ale právě letní měsíce podstrojují sportovním příznivcům ty nejvybranější lahůdky.

Letošní rok na tom nic nezmění. Své brány pro špičkový sportovní výkony otevře město nad Jordánem poprvé v neděli 29. července, a to hned ze dvou stran.

Evropský triatlon

Exteriéry pohltí právě v tento den atmosféra jubilejního třicátého Táborského triatlonu. Na přítomnost tuzemské špičky z tohoto odvětví už jsou Táboráci zvyklí dlouhé roky. V posledních dvou letech si ale Tábor vybrala za své centrum také evropská juniorská smetánka. A protože pořadatelé z domácího E.ON Triathlonu Teamu obstáli na výbornou, uvítají závod prestižního Europeam Junior Cupu také letos. Do jeho organizace se znovu pustí s vervou, kterou umocňuje punc zmiňovaného jubilea.

Na druhé straně bude právě letošní ročník hodně specifický. Již probíhající odbahňování Jordánu donutí iniciátory triatlonových klání k poměrně razantním úpravám zaběhlého scénáře.

„Je to tak. Musíme se s tím samozřejmě poprat, ale na kvalitě našeho podniku by se to projevit nemělo," poznamenal k tomuto tématu ředitel táborského závodu Karel Hotový. Plavecká část triatlonu se přesune do „povolené" části nádrže, a tam také vyroste ještě jedno depo, ze kterého závodníci vyrazí do cyklistického úseku.

Velmistři v Táboře

Podobně jako v předchozích letech rozhrne v den konání triatlonových klání svou oponu mezinárodní šachový turnaj FIDE Open Tábor. Letos oslaví už osmé narozeniny, a opět v plné parádě! Přestože ještě není startovní listina zdaleka naplněná, už nyní je jasné, že o kvalitu bude znovu postaráno. Hned v prvních dnech se na seznamu organizátorů ze Sokola Tábor objevila jména velmistrů i mezinárodních mistrů včetně vítězů posledních dvou ročníků Leonida Vološina (loňský král turnaje) a Chorvata Bogdana Laliče (rok 2010). Respekt obou hráčů budí i další již přihlášení šachisté, kteří patřili už v minulosti k velkým postavám FIDE Open Tábor. A další špičkoví reprezentanti královské hry z tuzemska i zahraničí budou s jistotou přibývat. V loňském roce mělo své reprezentanty v sále hotelu Palcát jedenáct států.

Dodejme, že pro Jihočechy bývá špičkový turnaj v Táboře zároveň i oficiáolním krajským přeborem.
Stejně jako v předchozích ročnících odehrají jeho účastníci během jednoho týdne devět kol švýcarským systémem. „Věřím, že se náš turnaj stává tradičním a uchová si minimálně stejnou účast a kvalitu jako v loňském roce," odhaluje přání pořadatelů Zdeněk Havlůj.

Atletická paráda

Dějištěm elitních sportovních podniků se stane v příštích měsících také táborský stadion Míru. V úterý 21. srpna se jeho sektory rozzáří špičkovou atletikou v rámci 51. Velké ceny Tábora. Ta svou neustále rostoucí prestiž opět výrazně povýšila, a to přesto, že poslední dva ročníky svedly nemilosrdnou bitvu s krajně nepříznivým počasím.

Navzdory těmto patáliím se stal loňský jubilejní závod nejlépe obsazeným v celé své historii. Na start se znovu postavili čeští reprezentanti i další výborní závodníci. Mezinárodní punc dodal mítinku start zástupců osmi zemí, mezi nimi i Japonska či Jamajky.

Letos stojí táborští pořadatelé před novou výzvou. Jejich Velká cena byla zařazena do termínové listiny Evropské atletické asociace. Navíc se promění v pátý podnik šestidílného seriálu extraligových mítinků mužů a žen.

A pozor! Česká atletická špička si dá u Jordánu dostaveníčko i v sobotu 8. září. Lesk organizačních dovedností táborských činovníků se dočkal pochopitelné odezvy na poli Českého atletického svazu. Stadion Míru, stvořený pro mimořádné výkony, přivítá ve zmiňovaném zářijovém termínu mistrovství republiky družstev mužů a žen. A aby toho nebylo málo, v roce 2013 se do Tábora nastěhuje nejprestižnější tuzemský šampionát, ve kterém budou ve hře individuální medaile. „Je to pro nás ohromná odměna. Diváci se mají rozhodně na co těšit," poznamenal první muž táborské atletiky David Bor po přidělení pořadatelství obou mistrovských vrcholů.