O víkendu, kdy panovaly největší mrazy, jakoby lidé zapomněli, že alkohol a mráz se neslučují. Jeden z mužů na to doplatil životem, další tři mohou děkovat za záchranu.

O mladíkovi, který na táborském Školním náměstí usnul jen v tričku a bez bot mezi kontejnery, jsme informovali již v pondělí. Odnesl si omrzliny na nohou a poškozené ledviny. Přesto může mluvit o štěstí, že si ho řidič autobusu včas všiml a přijeli pro něj strážníci.

Prvním ze zachráněných byl ale ještě mladší, teprve osmnáctiletý hoch, který v sobotu ve čtyři ráno vystoupil ve Vlásenici z autobusu. Původně chtěl vystoupit v Milevsku, ale tuto zastávku zaspal. Unaven, ve společenském obleku a bundě se vydal pěšky zpátky. „Jeho počínaní naštěstí policistům oznámili další cestujíc. Mladíka pak našli promrzlého u silnice v blízkosti Jistebnice, převezli ho na služebu a zavolali rodičům," říká mluvčí táborských policistů Miroslav Doubek k prvnímu případu.

Druhým zachráněným se stal muž (35), který krátce po nedělní půlnoci pochodoval po dálnici D3. Policie se o něm dozvěděla díky všímavým řidičům. „Měl takto pěšky namířeno z Benešova do Českých Budějovic. Na muži bylo znát, že zřejmě plně nevnímá realitu, a proto byl předán lékařské službě, která jej převezla k dalšímu vyšetření do táborské nemocnice," říká Doubek.
Třetím zachráněným byl již zmíněný mladík (22) ze Školního náměstí.

Mezi tyto případy s dobrým koncem se řadí příběh sedmapadesátiletého muže, kterého se již zachránit nepodařilo.
V pátek v noci se z hospody v Sezimově Ústí vydal pěšky domů. V sobotu brzy ráno ho našli podchlazeného a s krvácející ránou na hlavě. „Jeho zdravotní stav byl však neslučitelný se životem a po převozu do nemocnice i přes veškerou péči lékařů zemřel," uzavírá výčet záchranných akcí policistů Miroslav Doubek.
Kriminalisté nyní prověřují, zda na jeho smrti nenese vinu druhá osoba. Zatím se tato varianta nepotvrdila.
„Děkujeme všem, kterým nebyl osud těchto jedinců lhostejný a na ohrožení zdraví a dokonce životů policisty upozornili," vzkazuje veřejnosti policejní mluvčí.