Pětatřicetiletý malíř Radim Černý byl předurčený k tomu, aby jako první zaplnil nové výstavní prostory svým dílem. Patří totiž do přízně majitelů hotelu Žižkovy lázně, kde začali s galerijní činností. Předurčený byl Radim Černý i k malování. Mezi jeho předky patří slavný malíř plakátů Alfons Mucha, nedávno zesnulý otec Jan Černý byl všestranným výtvarníkem, jeho nadání využili i filmoví tvůrci.

„Alfons Mucha je z otcovy strany. Většina té rodiny žila v Hustopečích a Velkých Pavlovicích, ale po válce utekla do zahraničí. Alfons Mucha byl strýc tátovy maminky," rozplétá rodinné poměry malíř, jenž o sobě říká, že celý život je posedlý vlastním projevem. Jakmile ho chce někdo s kýmkoli nejen v rodině srovnávat, změní techniku. Přesto připouští, že slavným předkem se ovlivnit nechal.

„Minimálně v tom, že když člověk cokoli prezentuje, neměl by se stydět pod dílo podepsat. Takže ovlivněn jsem v predestinaci kvality, kterou chce člověk sám od sebe požadovat," vysvětluje.

V Táboře vystavuje malíř Radim Černý. Vzor neměl pouze v Muchovi, fascinovala ho i tvorba otce Jana. Jeden víkend v jeho ateliéru mu prý dal víc než veškerá studia, která má za sebou. Nejdříve mu nahlížel pod ruce, když díla jiných autorů restauroval. Do rukou tak s otcem už jako malý bral antické sloupy a nejrůznější sochy. „Co se týče sochy a malby, v těch byl jedinečný a nedostižitelný. Tam jsem se naučil nejvíc a vystavovat s ním byla pro mne čest, i když věděl, že nechci dělat stejné techniky," sklání poklonu svému největšímu učiteli, jenž se zaměřoval na čistou olejomalbu, zatímco jeho syn si zvolil airbrush, což je technika založená na nanášení barvy v proudu vzduchu.

Okouzlený kouzlem ženy 

Mnohem dříve než kouzlo airbrushe, objevil kouzlo ženy, které štětcem přenáší na plátno. „Kouzlo ženy jsem objevil v podstatě už po narození, protože od malička jsem se v ženské přítomnosti cítil dobře. Ony v přítomnosti mužů bývají okouzlující a rády okouzlují, proto jsou také tou hybnou silou, protože muže to přitahuje a fascinuje. Na to jsem přišel už jako chlapec."

Ženy přivezl také do táborského hotelu, kde jsou k vidění až do 20. ledna. Radim Černý má za sebou již sedm samostatných výstav v Čechách i na Slovensku, kde se narodil. Jeho díla jsou zastoupena i v soukromých galeriích ve Francii, Itálii a Švédsku. Od roku 2004 se specializuje na tiskovou grafiku a poslední roky i na ilustrace. Přednost dává figurální tvorbě, akcent klade na souznění mezi mužem a ženou. Ještě jako student se dočkal prvního mezinárodního ocenění.