Veselí nad Lužnicí - Čtvrteční vernisáž zahájila ve Veselí nad Lužnicí sochařskou výstavu v exteriérech Umění ve městě. Město se k tomuto projektu připojilo teprve podruhé, ale celkově se letos koná již desátý, jubilejní ročník akce, která v létě oživuje veřejná prostranství jihočeských měst. Veselí nad Lužnicí budou až do konce září zdobit sochy od Veroniky Psotkové s názvy: Polštářky a Propojeny. První socha znázorňuje dva polštáře, na které se lze posadit, stejně jako loni na sofa od Alexandry Koláčkové, chvíli spočinout a rozjímat na břehu Lužnice. Druhá socha, nesoucí název Propojeny, je vyrobena z rabicové sítě, z níž autorka ráda tvoří, a znázorňuje dvě odpočívající ženy ležící v pavučině či v houpací síti, zavěšené na stromě v parku u kulturního domu.

„Při zahajování prvního ročníku Umění ve městě ve Veselí nad Lužnicí nás provázely jisté obavy, jak bude moderní umění na malém městě přijato. K našemu velkému potěšení výstavu doprovázely pozitivní ohlasy a téměř všechny mrzelo, že Sofa od Alexandry Koláčkové bylo po skončení výstavy odvezeno zpět do sochařského ateliéru," zavzpomínala při otevření výstavy ředitelka kulturního domu Marcela Rybářová na předchozí ročník.

Vzhledem k tomu, že se vernisáže nemohla zúčastnit autorka děl Veronika Psotková, promluvil o jejím díle sochař Michal Trpák, jenž je iniciátorem i kurátorem celého projektu. Upozornil mimo jiné návštěvníky vernisáže nato, že i když sochy věrohodně znázorňují polštářky, rozhodně nejsou měkké a nelze na ně dosedat z výšky, což si někteří při předchozích realizacích objektů bohužel zkusili, a pocítili tak na vlastní kůži, že materiál, ze kterého jsou "polštářky" vyrobené, je skutečným betonem. Pohodovou atmosféru letní vernisáže ve čtvrtek příjemně doladilo vystoupení hradecko - soběslavské folkové skupiny Flow track.

„Letos nebudou k výstavě vytvořeny mapky a katalogy jako v minulých letech, ale rovnou celá kniha, která bude k dispozici od srpna ve vybraných knihkupectvích," upozornila na závěr Michaela Jindová z kulturního domu.
Za dalšími originálními objekty letošního Umění ve městě se lidé mohou vydat do Českých Budějovic a Hluboké nad Vltavou.

Lenka Horejsková