Ve městě se stává tradicí, na kterou fanoušci a pořadatelé hodlají navázat i za rok. Páteční program praskal ve švech a ani sobotní playlist   nezklamal. Vokule, Vožické kulturní léto, tak dokazuje, že malá města nemusí žít pouze místní fotbalovou ligou, ale mohou nabídnout i kvalitní kulturní festival.

 Hlavním motorem festivalu je pořadatel Marian Lichtenberg, kterému příprava Vokule zabere zhruba půl roku. „Samozřejmě první ročníky vypadaly tak, že jsem musel sám oslovovat spolky a soubory, aby k nám přijely zahrát. V současné době se mi už ale nabízejí samy, a tak bylo letos z čeho vybírat. Soubory, které se mi ozvaly, jsem jel okouknut, abych si byl jistý, že festival bude mít kvalitní obsazení a udrží si svou vysokou úroveň," ohlíží se za letošním ročníkem Marian Lichtenberg. Z reakcí diváků bylo patrné, že ani tento rok ho divadelní čich nezklamal.

Otvírákem festivalu byl i pro letošek domovský spolek Voživot, jehož vedoucím, hercem, zvukařem a osvětlovačem je sám organizátor akce. Na letošním ročníku představili svůj kabaret Jak se nezbláznit. Ten je založený na typických partnerských situacích, ve kterých se již ocitl a nebo zcela jistě v průběhu života ocitne snad každý pár. A čím více situace vypadají jako klišé, tím více se působí pravdivé.

Pokud bychom měli vyzdvihnout herecké výkony, nelze opomenout energii Jany Kaltounkové v každé její dílčí roli a neodolatelnost Veroniky Teplé alias Jiřiny Studené. Ale i na skvělých výkonech ostatních bylo znát, že tento kus hrají již více jak jednu sezónu. „Zhruba každý rok připravujeme novou hrou. Letos máme ještě v plánu přijít se strašidelnou detektivkou Krysí dům," naznačila režisérka a autorka všech her mladovožického souboru Voživot a táborské Kapoty, Kateřina Pokorná, na co se divadelní nadšenci mohou těšit.

Po vožickém kabaretu přišla v pátek na řada francouzská komedie Ach ta něha našich dam jihlavského divadla Na Kopečku, kde diváky nadchly výkony třech noblesních dam a hlava mrtvého manžela v košíku s pórkem. Po nich "možná přišel i kouzelník" Tom, který vyčaroval pobavené úsměvy na tváře malých i velkých diváků.

Kromě divadla se festival snaží zaujmout i různými hudebními žánry. Marian Lichtenberg rád zkouší nové věci, a tak mohli návštěvníci loňského ročníku objevit (a nebo ne) kouzlo metalové hudby a letos páteční večer uzavřel klavírní koncert v podání virtuóza Karla Vrtišky.

Festival Vokule pokračoval v sobotu v zámecké zahradě v Mladé Vožici. Ve 14.30 hodin zahrálo pro děti Divadlo Malvína pohádku O kouzelné rybce a zbytek odpoledne patřil dospělému divákovi. Ochotníci Načeradeč uvedli v 16 hodin Ženitbu, soubor De Facto Mimo Jihlava se svým komediálním pyžamovým westernem Butch Cassidy a Sundance Kid se představil v 18.30 hodin a divadlu za dost učinila Kapota Tábor ve 20.30 hodin hrou I kat má rád. Letošní ročník Vokule uzavřela ve 22 hodin pop-jazzová hudební lahůdka Paperback Music.