Novou stálou expozici sladovnictví otevřela o víkendu písecká Sladovna. Přibližuje výrobu sladu pro pivovary, což se zde dělalo od druhé půle 19. století, vyráběly se tu světlý i tmavý slad. Návštěvníci si prohlédnou dochované vybavení včetně dvou kotlů na vytápění.

„Dům je jako člověk, když je opuštěný, pláče. O Sladovně to rozhodně neplatí. Už zhruba deset let se dříve opuštěná a chátrající budova v centru města postupně opravuje a zaplňuje nejen exponáty, ale především dětmi i dospělými,“ řekl šéf správní rady Sladovny Radek Boček.

Zatímco nedávno zpřístupněná stálá expozice Pilařiště dlouhodobé výstavy jako je nyní Stroj času jsou interaktivní, expozice Sladovnictví je spíše vzdělávací. Ve třech patrech lidé uvidí a uslyší, jak se vyráběl slad nejdříve pro písecký městský pivovar, později i pro další pivovary doma i v zahraničí. V expozici jsou dva velké kotle, síta k sušení sladu a další technologie.

V písecké Galerii Sladovna otevřeli 16. května novou stálou expozici o sladovnictví. Přibližuje výrobu sladu pro pivovary. Na snímku lektor Tomáš Novotný.

Jak se v sobotu přesvědčili první návštěvníci, výklad není suchou sbírkou čísel a odborných výrazů, ale jde o příběh spojený s historií Písku. Provádějí jím pivovarští mistři Josef, Alois, Čeněk a radní Hynek Matzner, který sladovnu spravoval. První den se za všechny čtyři během výkladu převlékal Tomáš Novotný, hlavní designér expozice, jindy ho doplní tři pomocníci.

„I když tato expozice není interaktivní, jsem přesvědčena, že návštěvníci si sem cestu brzy najdou,“ řekla ředitelka Sladovny Tereza Dobiášová. „Interaktivní charakter expozice získá, až zde bude minipivovar a bude se tu čepovat pivo,“ poodhalila další plány starostka Eva Vanžurová.

Expozice vznikla v opravené části budovy, jejíž dvouletá rekonstrukce stála 22,3 milionu korun, dvě třetiny peněz šly z dotace EU. Vstupné je pro dospělého 60 korun, děti od dvou do patnácti let zaplatí 30 korun, rodinné vstupné pro tři až pět lidí činí 150 korun. Prohlídky jsou možné pouze s průvodcem a ve skupině maximálně 20 lidí, rezervace je nutná.