Sobota v Městském muzeu se stala dalším důkazem, že spolupráce zdárně pokračuje. Otevřela novou expozici společné výstavy, kdy porcelánové obrazy Heleny Schmaus Shoonerové doplňují práce dětí z arteterapeutických dílen opařanské nemocnice. Část výdělku z prodeje dětmi vymalovaných porcelánových sluníček poputuje právě do Opařan.

Do Bechyně, kde Karel Eduard Paar (80) žil do svých dvanácti let, se dnes už vrací jen na skok.
Životní pouť chce velkokníže Karel E. Paar uzavřít tam, kde ji začal: v Bechyni

Vernisáž se opět se stala i setkáním přátel. Autorce výstavu zahájil režisér a herec Jan Kačer, jenž v Bechyni chalupaří a zavzpomínal na jejich společná studentská léta na bechyňské keramické škole a také na pozdější kontakty, kdy bývalou spolužačku viděl jako ženu schopnou propojovat své zkušenosti z Kanady s českými kořeny. A nechyběl ani kamarád z dětství Karel Eduard Paar, potomek někdejších majitelů bechyňského panství. Jak bývá u paní Heleny zvykem, všechny pak pozvala do své bechyňské vily nad řekou, jež je dědictvím po Křižíkově dceři Anně a jejím manželovi Gustavu Schmausovi, jejích prarodičích.

Výstava obrazů s názvem Pohádky a děti Heleny Schmaus Shoonerové potrvá do 30. července.

V RODINĚ VELKÉHO KŘIŽÍKA.  V bechyňské vile v  Křižíkově čtvrti žijí pravnučky Františka Křižíka,  sestry Helena Schmausová Shoonerová a mladší Jana Schmausová Vydrová (na snímku).
Křižíkova pravnučka nezdědila lásku k technice, zato získala dobré vychování