Mladí muzikanti nenechávají nic náhodě a koledy již trénují. Kapela MexWave je sdružení muzikantů většinou z Meziříčí, tvoří ji sedm muzikantů ve věku kolem osmnácti let a vede ji Petr Vobora (54).

Skupina vznikla jako volné pokračování dětské kapely Mexická vlna s tradicí již od roku 2009. Jak uvedl Petr Vobora, úplný začátek se datuje ke konci roku 2009, kdy soubor dětí poprvé veřejně vystoupil při příležitosti rozsvěcení vánočního stromu v Meziříčí při první adventní neděli.

Tehdy děti hrály výhradně koledy, od té doby se repertoár obohatil o několik rockových klasik.

„Když se v roce 2008 poprvé rozsvěcel v Meziříčí vánoční stromek, bylo to ještě bez hudby. Tehdy se na návsi před hospodou sešlo dost lidí, aby nechyběli u založení nové tradice. Rozsvítil se stromek a to bylo vše. Někdo z davu se sice pokoušel zazpívat vánoční koledu, ale bez valného účinku. Tak lidi šli prostě domů. Tehdy mne poprvé napadlo, že tomu něco chybí. Zároveň jsem se uvědomoval, že v obci je spousta dětí, které hrají na různé hudební nástroje, hlavně píšťalky a tak podobně," vysvětluje počátky kapely Petr Vobora.

Příští rok už je zastihl u rozsvěcení vánočního stromečku v uskupení deseti dětí, které společně zpívaly koledy.

„Tenkrát šlo o děti přibližně desetileté. První tři roky jsme pouze věnovali koledám, postupem času, jak začaly děti odrůstat, jsme doplňovali repertoár i o modernější hudbu," popisuje další rozvoj kapely Petr Vobora.

Velké zastání získali v místním starostovi Karlu Černém. Pomohl jim zařídit zkušebnu v budově obecního úřadu. Následně Petr Vobora založil spolek mladých muzikantů Mexická vlna, díky čemuž mohli zažádat sponzory o poskytnutí finanční podpory.

I v tomto případě měli štěstí. Meziříčí přispělo na nákup hudebních nástrojů i zvukové aparatury, a děti tak mohly začít nejen zpívat, ale i hrát na nástroje.

Postupem času kapela také začala veřejně hrát při různých benefičních akcí.

„Hrajeme například pro stacionář Klíček v Záluží u Tábora nebo pro organizaci I MY, která pomáhá dětem s postižením a jejich rodinám," upřesňuje Petr Vobora, jak pomáhají ostatním.

Kapela se postupem času zredukovala na sedm hudebníků a zvukaře. Vývoj si vyžádal i změnu názvu z Mexické vlny na MexWave. Kromě převzatých písniček se dnes členové kapely pokouší i o vlastní tvorbu.

„Z původní desítky dětí dnes zůstalo pět. Ovšem další k nám začaly jezdit dokonce i z Tábora," dodává Petr Vobora, který v jiném hudebním tělese stojí za basou.

Na vystoupení Česko zpívá koledy si k pěti zadaným koledám natrénovali navíc další tři, které na náměstí zahrají a zazpívají.

„Pokud na to bude ta správná atmosféra, máme tři koledy navíc připravené," potvrdil kapelník.

Na jednu koledu ze zadané pětice se všichni těší už teď. Koleda Veselé vánoční hody totiž získala v podání kapely MexWave zcela nové, překvapivé hudební aranžmá. Jak se jim vydařilo, zjistíte návštěvou akce.