Výstavu Ten druhý život přijede do Tábora zahájit ministr obrany Martin Stropnický. Výstava pro veřejnost začne 19. dubna v expozici Táborský poklad v areálu bývalého táborského hradu. Putovní sada fotografií se v Táboře zdrží do 28. dubna.

Záběry fotografů přibližují nejen činnost příslušníků Armády ČR na misích v Iráku, Afghánistánu a Mali, ale i válkou zasaženou Sýrii a obyvatele, s nimiž při práci přišli do kontaktu.

Armáda výstavou nabízí odlišný pohled na působení vojáků v zahraničí a vliv české armády na obyčejný život konkrétní země. Autoři se soustředí na méně známé aspekty jako je spolupráce a komunikace s místními obyvateli, od vrcholných představitelů samospráv až po místní děti.

Snímky pořídili příslušníci 601. skupiny speciálních sil, dále fotograf, rotný Radka Vengláře z Hranic, nadporučice Gabriela Horáková, která slouží jako kaplanka ve Vyškově, kapitán Jan Czvaling, praporčík Josef Spurný a nadrotmistr Jiří Švejda z leteckého útvaru v Náměšti nad Oslavou.

"Výstava dále prezentuje fotografie dvou civilních fotografek, a to Lenky Klicperové a Jarmily Štukové. Tyto dámy se dlouhodobě zabývají reportážemi z míst zasažených válečnými konflikty, přičemž kladou důraz zejména na dopady těchto konfliktů na ženy a děti," přibližuje civilistky Žaneta Salusová, průvodkyně Táborským pokladem.

V průběhu roku se výstava z Tábora přesune do Plzně, Libercě, Karlových Varů, Vyškova, Ústí nad Labem a Pardubic.