V pátek se v její budově od 14 do 18 hodin konal Den otevřených dveří a dveře se opravdu netrhly. Prohlédnout si zákulisí rodinné vzdělávací instituce přišly desítky zvědavců a zájemců o studium.

Návštěvu si nenechali ujít jak budoucí studenti, tak třeba i malé děti s rodiči. V jejich hledáčku byl školní minipivovar, minimlékárna, laboratoře, ale hlavně terárium s hady, ještěrkami a akvárium s exotickými rybami. Zákulisím školního ústavu prováděli jak pedagogové, tak se výkladu ujali i někteří znalí studenti. Všude panovala přátelská atmosféra. Zájemci nahlédli do domova mládeže, dostali všechny potřebné informace o oborech a možnostech studia. Také zjistili požadavky kladené na přijímací řízení. Nechyběly ani ochutnávky alkoholických i nealkoholických piv vlastní výroby a výborných mléčných výrobků nejen od studentů.

Prezentoval se tu i závod Madeta z Plané nad Lužnicí, který se školou dlouhodobě spolupracuje a studenti v něm absolvují praxi. Produkty, zde nabízela Martina Píbilová z personálního oddělení. „Žáci v oboru technologie potravin realizují praktická cvičení ve vlastním školním minipivovaru a ve školním poloprovozu v Madetě v Plané nad Lužnicí. Zde mají od roku 2016 k dispozici učebnu a minimlékárnu, kde se učí výrobě mléčných výrobků,“ podotkl Ladislav Honsa, ředitel školy. Typickými žákovskými výrobky jsou ochucené čerstvé sýry, zrající sýr „Studentské zlatíčko“, školní máslo a dva druhy jogurtů. „Studenti, kteří navštěvují turistický kroužek se mohou podívat do zahraničí, naposledy absolvovali cestu do Makedonie. Je to jen pro zdatné jedince, trecking do hor, spaní ve stanu a několikakilometrové přesuny vyžadují fyzickou zdatnost,“ upozornil na zahraniční pobyt ředitel SOŠEP.

NÁVŠTĚVA LABORATOŘÍ

Pod mikroskopem bylo možné si prohlédnout plísně, prvoky, ale třeba i obtížný hmyz. „Podle ročníků žáci v laboratořích zkoumají živočišné organismy, senné nálevy a další, to vše v rámci předmětů zoologie, botanika či biologie,“ vysvětlil Ondřej Novák, vedoucí učitel praktického vyučování. V práci i studiu je ku pomoci i nové vybavení. „Nyní tu máme kompletně novou videokameru jako příslušenství mikroskopu. Ta je propojená s počítačem i dataprojektorem, což dost usnadňuje práci s preparátem. Mohu díky ní pořizovat sekvence i snímky či vysílat on-line,“ popsal její praktické využití. Zkoumají zde také viry, bakterie, učí se základy genetiky a biologii člověka. Teorii prolíná praxe.

ŽIVOT V TERÁRIU A AKVÁRIU

Obecná ekologie a chov cizokrajných zvířat, to jsou předměty, jež má v gesci Jan Maurer. „Při obecné ekologii se výuka zaměřuje na analýzy prostředí, vody a půdy. Předmět chov cizokrajných zvířat se dělí na teoretickou a praktickou část. V teorii se žáci dozvídají takový ten všeobecný přehled, vyhlášky, zákony, základy zootechniky, chovatelství i do veteriny trochu zabrousíme,“ rozpovídal se. Při praxi se učí v teráriu, jak se o zvířata starat a manipulovat s nimi. „Na praxe se děti často dostanou do zoologických zahrad, hlavně do Zoo Tábor, kde jsem dříve také působil,“ upozornil.

Tady s prezentací školy pomáhala i trojice studentů druhého ročníku v oboru Ekologie a životní prostředí se zaměřením na chov cizokrajných zvířat. „Mám odjakživa ráda zvířata, chtěla bych s nimi i v budoucnu pracovat, proto jsem si vybrala právě tuto školu, vidím se třeba někde v zoologické zahradě,“ prozradila Hana Šafratová z Plané nad Lužnicí. Její kolega Jan Dvořák z Dačic nevyužil ubytování v domově mládeže. „Když jsem si hledal školu se zaměřením na zvířata byla SOŠEP jasná volba, mám tady babičku, a tak zde mohu přes týden spát,“ vysvětlil. „Chtěl bych ještě podotknout, že tady učitelé vychází všem vstříc, mám cukrovku a dávají mi úlevy, i když by nemuseli,“ pochválil učitelský sbor. Mikuláš Novák se rozhodoval mezi dějepisem a biologií. „Střední školu zaměřenou na dějepis jsem nenašel, tak jsem si vybral ekologii. Jsem z Českých Budějovic, ale dojíždím. Spojení je sem výborné a pro studenty levné, tak nemusím na internát,“ odůvodnil své rozhodnutí. „Školu jsem si vybral díky podobnému dni otevřených dveří,“ dodal hbitě.

KAJÍNEK A DALŠÍ EXEMPLÁŘE

Během návštěvy dorazili noví pavouci. „Samička sklípkana se dožívá 18 let, sameček pouze tří let, pohlaví se dá rozlišit podle kusadel či velikosti,“ popsal rozdíly Jan Mauer. „Nejnovějšími přírůstky jsou měsíc stará mláďata chameleonů,“ upozornil přítomné. Koho nejčastěji hledají, to závěrem prozradil Mikuláš Novák. „Asi bych to neměl říkat, ale nejčastěji uteče varan stepní. Má totiž sílu, aby si odšoupl skla terária, proto máme i pojistku ve formě špuntů. Díky svému „útěkářství“ si vysloužil přezdívku Kajínek,“ smál se. „Co se hadů týče nemáme tu žádné jedovaté, samé škrtiče jako krajty, hroznýše, korálovky či užovky. Nyní se snažíme vytvořit páry a odchovat mladé. Dále tu máme ještěrky jako agamy, gekony obrovské a zázračné, mezi nejvzácnější patří pagekon řásnatý či felsuma madagaskarská,“ popsali studenti zajímavé exempláře.