Manka s Rumcajem prosili o složení omylem rozstříhaného společného obrázku, Popelka žádala kolemjdoucí o pomoc při přebírání hrachu a fazolí, Králíci z klobouku cvičili do roztrhání těla a organizovali závody ve skákání v pytlích.

Tyto a ještě další úkoly plnily děti, které se v sobotu odpoledne vydaly za doprovodu dospělých do lesa u Rodné na více než dvoukilometrovou trasu.
Na ni je ve skupinkách a po patnáctiminutových intervalech vypouštěly na návsi v Rodné dvě čarodějnice.
Již třetí ročník akce Pohádkový les organizovali místní dobrovolní hasiči.

„Akce by nebyla bez Ivany Heřmánkové, která všechny kostýmy pro nás ušila,“ vysvětlil králík Bob z klobouku a dobrovolný hasič v jedné osobě Václav Růžička, který v bílém kožíšku statečně cvičil na louce a dospělým účastníkům nabízel zaručeně pravou mrkvovou šťávu.

Hlavní aktérka Pohádkového lesa Ivana Heřmánková se převlékla za čarodějnici. Na rameni ji nechyběl ani černý kocour. Před lety začala kostýmy šít pro sebe, když chodila na vyhlášený maškarní ples do Vilic. A protože se jí na půdě hromadily, vymyslela co s nimi.

„Napadlo mě, že je škoda je dál nevyužít, tak jsem je nabídla s tím, že bychom tady mohli uspořádat něco pro děti. Stejnou akci kdysi udělal náš bývalý starosta. Oslovila jsem lidi a Pohádkový les, na něž si každá pohádková postava udělá kulisy a připraví úkoly pro děti, byl na světě. Na první akci dorazilo pár místních lidi, loni jich přišlo víc a letos je to přímo bomba,“uvedla s pohledem na další blížící se dav dětí a dospělých usměvavá čarodějnice.

Do Pohádkového lesa se vydala i Kateřina Hrabalová z Pacova. „Hodinu před začátkem jsem na tuto akci pro děti přišla na internetu. V neděli odpoledne se toho pro děti moc nedělá. Je to tady super,“ nadšeně konstatovala maminka Kateřiny a Kryštofa, která do Rodné přijela i s neteří Maruškou.

Na návsi po příchodu z lesa čekalo děti občerstvení zdarma a oproti minulým ročníkům různé soutěžní disciplíny, z nichž si mohly odnést další ceny, o což se postaralo hned několik oslovených. "Pomohla nám hlavně naše obec a pozadu nezůstali ani kamarádi. Místní Josef Mrázek a přespolní Roman Neufus z Mladé Vožice a Luboš Rypáček ze Želče," pochvaloval si Růžička.

A co se dětem v Pohádkovém lese líbilo? „Přetahování s Dlouhým, Širokým a Bystrozrakým, střílení u Rumcajse, Bob a Bobek“ společně hlásí Kristýna Babůrková z Plané nad Lužnicí, Adéla Adamová z Mladé Vožice i Michal Ďurec z Borotína.
Do Rodné přišly děti se svou vedoucí Markétou Hrobskou z jazykového tábora ve Smilových Horách. Jako odměnu za plnění úkolů dostaly různé sladkosti, molitanové hračky a písmenka, ze nichž na konci složily tajenku.

I když písmenek do tajenky organizátoři připravili celkem 120 kusů, na všechny se nedostalo.
„Podle informací od čarodějnic na startu, které se počet snažily evidovat,nás navštívilopřes 170 dětí a kolem 160 dospělých,“ upřesnil večerníčkový králík Bob, Václav Růžička.

Pavlína Macelová