Skupinu tvoří sourozenci Vojtěch (bicí) a Martin (kytara) Lambertovi, Ondřej Jirman (basová kytara) a charismatický zpěvák a kytarista Scott De Castro z Utahu. Bro´s ´n´ Beasts (BnB) vznikli spojením zbytků kapel: táborských Another Way, kde hráli Lambertovi a Ondra, a skupiny TBA, kterou řídil Scotty.

„Brácha potkal Scotta na vejšce. Hodně jsme pak s ním chodili do hospody a zjistili, že vlastně taky dělá muziku a hlavně výborně zpívá. Tak jsme to pár let nato dali dohromady, v létě 2009 začali jamovat a zkoušet a na podzim jsme již měli nový materiál a pilotní singl Eye to Eye,“ popisuje Vojtěch Lambert. „My jsme se vlastně potkali dlouhou dobu před tím, než jsme spolu začali hrát. Dokonce spolu jely naše tehdejší kapely společně celé jedno turné. To nás ještě nikoho ani nenapadlo, že bychom spolu mohli někdy hrát v jedné kapele,“ doplňuje Martin. „Nikdy před tím jsem je neviděl ani jsem o nich neslyšel, dokud jsem nepotkal Martina,“ přitakává Scotty. Setkání znamenalo v srpnu 2009 konec dvou kapel, ale začátek jedné nové. Nutno dodat, vcelku úspěšné. Jejich uchycení na hudební scéně bylo neskutečně rychlé.

Úspěchy z jamů

Jak uvedli, ze společných jamů začal v létě vznikat materiál na debutovou desku.

Hned první natočená píseň Eye to Eye (Z oka do oka), kterou provází chytlavý melodický zpěv a přímý taneční rytmus, byla s klipem zařazená už 9. října 2009 do vysílání hudební televize Óčko. V prosinci odehráli BnB svoje první koncerty se známější kapelou The Radiostars a o silvestrovské noci vystoupili v posledním dílu pořadu Noci s Andělem v České televizi. V únoru 2010 se skupina přihlásila do hudebních soutěží – Óčko Awards 2009 a RGM Livespace, kde za sebou nechala kolem 500 soutěžících a skončila na 3. – 4. místě.

„Myslím, že naživo jsme zaujali energií, kterou vléváme do našeho vystoupení. Dalšími prvky jsou zapamatovatelné a chytlavé melodie, rychlejší tempa a zejména Scottův charismatický hlas,“ míní Vojta.

V létě 2010 BnB dokončili debutové album On a Limb. Produkce se ujal zvukař a hudebník Šmity (ex- The Prostitutes, Roe-Deer, současní Luno) a producent kapel Sunshine či Kryštof Boris Carloff. Kapela tak začala znít z rádií.

„Boris je člověk, který má velký přehled a zkušenosti z práce na hudebních projektech i v zahraničí. Z toho plyne jeho přístup, kdy si dokáže prosadit třeba natočení stopy nebo partu způsobem, který by nás ani nenapadl. My jsme natáčeli u něj ve studiu Sound Device společně se Šmitym jako producentem a kombinace jich dvou je, myslím, na výsledném zvuku zatím všech našich nahrávek dost znát. Určitě nás to posunulo dál ve výsledném znění,“ říká Martin Lambert. Ústupky ve své hudbě žádné dělat nemuseli.

„Myslím, že jsme žádné nedělali. Písně vznikají z jamů a postupně pak s těmi jamy pracujeme až je dostaneme do podoby, se kterou jsme spokojeni, anebo nejsme. Poté je natočíme ve zkušebně. To, co považujeme za dobré, následně probereme se Šmitym a jde se do studia, kde se songy ještě doaranžují. Kdykoliv přišel Boris nebo Šmity s nějakým nápadem, co s danou písničkou nebo partem ještě provést, tak to bylo jenom ku prospěchu. Takže ústupky určitě ne,“ dodal.

A kde se BnB naopak inspirují? „Naše hudba je výsledkem toho, co je přirozeně v každém z nás. Jinými slovy, nehrajeme s jiným úmyslem než vyjádřit, jak a co cítíme. Každý z nás má trochu jiný hudební základ, což znamená, že některé inspirace jsou stejné a jiné zároveň. A výsledek je Bro´s 'n' Beasts. Naše inspirace jsou obrovské, nebojíme se proto změny a nemáme pocit, že je třeba, aby všechny skladby či alba zněly stejné. Máme rádi rozmanitost a experimentování s různými styly! Kdo ví, jak budeme znít za rok,“ podotýká Scott.

„Chtěl bych se zeptat na stejnou otázku někoho jiného. Jsme dva bratři, obr a chlap z Utahu,“ odpovídá na to, jak by jejich hudbu charakterizoval.

Dopadli jak zvířata

Kluci ale nejsou jen kapela, jsou především parta kamarádů, kteří se rádi vidí i mimo pódium.

„Vidíme se spolu dost často i mimo kapelu. Osobně si myslím, že by to tak správně v kapele mělo být,“ poznamenává Martin. Ze společných večírků vznikl také název skupiny.

„Návrhů bylo opravdu hodně a trvalo nám asi dva měsíce, než jsme se rozhodli. Z těch ostatních si pamatuju už asi jen jeden – Streetlights. Současný vznikl tak, že jsme se začali zkraje na party, v hospodách a vůbec tak nějak obecně, oslovovat “bro”, zkrácenina anglického brother – brácha. Asi si dokážete představit, jak některé naše party mohly dopadat. Někteří dopadli jak zvířata (beasts). Výběr názvu tak nakonec padl na to, co dokumentuje celý vznik kapely,“ vysvětluje Vojta, který má se Scottem určité hudební vzdělání. Chodil se deset let učit k bubeníkovi Radimu Stolinovi z Tábora (ex-Telegraf, Higher Ground, Černý mosty, Tábor SuperStar Band aj.).

„Původně nechtěl učit nikoho, ale mě si nakonec vzal. Od něho jsem se tak naučil opravdu důležitý základy hraní, ladění bicích a podobně. Dodnes z tohoto období dost čerpám a přehrávám si zajímavé etudy a rytmy,“ pochvaluje si školu. Mohutné hudební základy a talent má Scott De Castro. Přesto se na kytaru naučil sám.

„Na střední škole jsem se naučil hrát na trumpetu ve školní kapele. A moje matka mě naučila hrát na klavír, když jsem byl mladý, což je, bohužel, něco z minulosti. V opačném případě, když mi bylo 15, naučil jsem se sám na kytaru, basu a bicí a s kytarou pokračuju dodneška,“ doplňuje usměvavý zpěvák.

A zbytek na tom není vlastně jinak. Ondru učil na baskytaru právě producent Šmity a Martina na kytaru učitel a kytarista kapely Trim4 Jiří Blafka (ex- Acoustic Impact).

Kapela momentálně zkouší zejména o víkendech, protože tři členové jsou přes týden v Praze. „Snažíme se zkoušet, co nejvíce to jde. Když jsme měli zkušebnu v Praze, tak to bylo i dvakrát týdně. Nyní jsou to jen víkendy, ale naučili jsme se dobře využívat čas a intenzivně dlouho zkoušet. Třeba čtyři až pět hodin v kuse,“ prozradil Vojtěch.

Bro's 'n' Beasts letos v zimě odjeli celorepublikové turné s kapelou Luno, kde zpívá skvělá Ema Brabcová (ex- Khoiba), a v průběhu podzimu a zimy dokončili dvě nové skladby – Gremlin a Every 2nd End. K nim kapela natočila také vidoklipy. Ten k Every 2nd End vedl režisér Branislav Kleberc (TV Óčko) a točilo se v prostorách pražské Lucerny a klubu Roxy. Klip ke Gremlinu točil bývalý frontman kapely Another Way a student FAMU Petr Koubek. Vše před měsícem vyšlo na ještě horké EP desce Let`s Face It.

„Dělali jsme na ní celý podzim a dokončili ji až v zimě, takže jsme hlavně u natáčení klipu Gremlina, který se točil skoro celý v exteriérech, dost mrzli. Spotřeba rumu byla hodně velká,“ vypráví Martin Lambert. EP deska se dá sehnat hlavně na iTunes, přímo na koncertech BnB či objednat na kapelním e-mailu.

Tajemné hraní

Už nyní má kapela jasno v další práci.

„Máme již dalších asi 15 nápadů nahraných v hodně syrových demáčích, takže určitě chceme pokračovat – hlavně během léta – v práci na nových věcech. Novou desku bychom pak chtěli představit nejdříve tak na jaře příštího roku. Rádi bychom ale na podzim tohoto roku vypustili alespoň nový singl. Do léta, kdy nás čeká pár festivalů, máme naplánovány dva koncerty na Slovensku, kam se vydáme společně s Luno, a pak ještě koncerty v Plzni, v Praze a v Táboře,“ prozradil Vojtěch Lambert. Kromě toho, že zahrají na festivalu MusicFest Přeštěnice, víc prozradit nechtěl.

„V Táboře něco připravujeme, ale jelikož není nic ještě potvrzené, tak bychom to nechtěli zatím zveřejňovat. Určitě si nás ale přidejte na Facebooku nebo Bandzonu a my vás budeme včas informovat,“ sdělil. „No, samozřejmě bychom chtěli oslovit co nejvíce lidí. Je to pro nás důležité, že se lidé ztotožňují s naší hudbou. Ale nakonec je to vášeň, která bude žít věčně,“ uzavírá poeticky Scotty.

David Peltán