Jihočeši odehráli v úterý nepříliš povedený přípravný zápas v Ústí nad Labem, kde podlehli 2:5. Spokojen s výkonem týmu nebyl ani trenér Antonín Stavjaňa. „Nehráli jsme dobře," nijak kouč nezastírá. „Musím uznat, že Ústí výborně bruslilo a především v závěru zápasu bylo důraznější. Z mého pohledu duel úplně nevyšel gólmanu Kváčovi, na kterém byla trochu cítit nervozita. Potřebuje ale v podobných utkáních získat zkušenosti," nebyl příliš spokojen s výkonem mladého brankáře.

Druhá věc, která se Stavjaňovi nelíbila, byly přesilovky. „V těch jsme se vůbec neprosadili. Přitom jsme hráli i minutovou přesilovku pět na tři, ale ani jsme si nevytvořili nějakou vyloženou šanci. Naopak jsme sami při naší početní výhodě inkasovali," zlobil se.

Třetím prvkem, který Stavjaňa v utkání postrádal, byla větší agresivita. „S tím se pořád pereme. Chceme hrát daleko agresivněji. Jak v našem obranném pásmu, tak i při forčekinku," má trenér jasno.

Statistiky zápasu přitom hovoří pro Motor. Na střely vyhráli hosté 43:28, na vyhraná vhazování 43:24. Výsledek ale hovoří poměrně jasně pro domácí. „Chyběla nám v koncovce větší rozhodnost. Dostávali jsme se do dobrých pozic, ale někdy nestačí jenom bouchnout do puku. Musí fungovat souhra, hráči by měli clonit brankáři a být připraveni na dorážku. Tohle dohromady nám nefungovalo," všiml si.

V přípravě vyjel Stavjaňův tým ven podruhé a podruhé neuspěl. V minulých sezonách bylo pro tým také obvyklé, že doma podával podstatně lepší výkony než na stadionech soupeřů. „Bavili jsme se o tom s mým kolegou Martinem Štrbou. Náš projev je skutečně diametrálně odlišný doma a venku. Pokud hrajeme v nějakém systému z dobré defenzivy, tak není možné, abychom nebyli schopni zabodovat," kroutí hlavou.

Útočné formace Jihočechů doznaly v posledním duelu drobných změn. „Aby se hráči drželi v systému, tak je lepší to vždycky trošku obměnit. Aby nespoléhali na to, že se znají a hrají spolu naslepo," vysvětluje kouč drobné korektury v sestavě. „Navíc měl drobné zdravotní problémy Rok Pajič, tak bylo třeba do týmu trochu sáhnout. Také Jakub Babka potřebuje vyšší herní vytížení."

V kádru Motoru jsou momentálně tři gólmani. Vedle Kváči, který chytal v Ústí, ještě Bláha s Gábou. „Nejlépe se momentálně jeví Ondra Bláha, ale i David Gába odchytal výborné zápasy. Navíc Petr Kváča je stále ještě junior. Nemůžeme je ale pořád točit všechny tři. Určitě si určíme dvojici, která bude chytat. V tento moment jsou na tom nejlépe Bláha s Gábou. Máme už jenom dva týdny do začátku soutěže, a to už se nedají dělat velké pokusy."

Ve čtvrtek čeká Jihočechy soupeř z nejatraktivnějších. Kometa Brno bude patřit k favoritům letošního ročníku extraligy. „Bude to jiný styl hokeje než teď v Ústí. Čeká nás letošní poslední domácí přípravný zápas. Kometa je kvalitní soupeř, který bude asi hokejovější než Ústí. Věřím, že my budeme také hokejoví," přeje si před atraktivním duelem.