Kdyby měl Václav Prospal křišťálovou kouli a podíval se do ní před startem letošní sezony. Co by v ní viděl? „Jako fanoušek bych klukům strašně moc přál postup do extraligy. V minulé sezoně už k němu byli relativně hodně blízko. Hráli baráž a měli ji dobře rozehranou, i když se to nakonec nepovedlo. Křišťálovou kouli ale nemám, takže těžko předpovídat,“ usměje se jihočeský patriot.

Po minulé sezoně došlo v kádru Motoru ke změnám, které Prospal vítá. „Podařilo se udržet Filipa Nováka. Přišli Zdeněk Kutlák, ze kterého je nový kapitán týmu, a Venca Nedorost. Pokud by dorazili do útoku ještě jeden nebo dva kvalitní hráči, tak bych šance na postup viděl na velmi slušné úrovni. Opravdu moc bych to všem přál, protože extraliga do Budějovic prostě patří,“ zdůrazní.

V červnu to byly čtyři roky, kdy tehdejší majitel extraligové licence HC Mountfield odešel s celým klubem do Hradce Králové. Čtyři roky se znovuobrozený Motor snaží o návrat mezi českou hokejovou smetánku. „Klub pomalu stoupá vzhůru, i když v předloňské sezoně tam byl výpadek. Výborný start, horší prostředek a velmi špatný konec,“ připomíná ne zrovna povedenou sezonu. „Po ní nastaly trenérské změny a v minulém ročníku šel klub zase nahoru,“ všiml si Prospal.

Reprezentační asistent dobře ví, že je rok od roku těžší se mezi elitu dostat. „Budějovice nepřišly o extraligu sportovní cestou. Ale nic to nemění na tom, že nebude vůbec jednoduché se do nejvyšší soutěže vrátit,“ je si vědom.

V době přípravy národního týmu na květnový světový šampionát pobýval Prospal v České republice a pečlivě sledoval výkony svého mateřského klubu v baráži o extraligu. „Když mi to časově vyšlo, tak jsem se jezdil dívat přímo na zápasy do Budějovic. Ty ostatní jsem viděl na internetu. Trenér gólmanů národního týmu Petr Jaroš je z Jihlavy, takže on sledoval Duklu a já zase Motor. Takhle jsme tam seděli se dvěma počítači,“ usměje se. „Kromě dvou jsem viděl všechny budějovické zápasy v baráži.“

Co podle něj týmu chybělo k tomu poslednímu krůčku? „Mně jako bývalému útočníkovi chyběly góly. Devatenáct branek ve dvanácti zápasech je strašně málo. To vám jednoduše napoví, kde Motor nejvíce tlačila bota.“

Do nějakého většího rozboru by se ale pouštět nechtěl. „Zápasy jsem sledoval jako bývalý hráč, teď svým způsobem jako trenér, ale hlavně jako fanoušek. Nemohu a ani nechci hodnotit práci trenérů a hráčů na ledě. Nebyl jsem s nimi na každém tréninku, v kabině nebo na přípravách na zápasy. Nevím, jakým systémem se rozhodlo, že se bude hrát. Viděl jsem to jako fanoušek, který tomu rozumí možná o něco více než normální lidé. Jedna věc mě ale opravdu bila do očí. A to, že se nedávaly góly,“ má zcela jasno.

Zaujaly ho ale také výkony největšího rivala Jihočechů Dukly Jihlava, se kterou Motor prohrál všech osm zápasů v sezoně. „Jihlava neměla v útoku takové individuality, jako měl Motor. Ale měla hru postavenou na relativně mladých brankářích, kteří byli výborně koučovaní. A na bojovnosti a urputnosti. Líbilo se mi, jak trenér Petr Vlk dokázal jihlavské hráče vybláznit. Měl jsem možnost ho pozorovat a dokázal emoce i energii, které z něj proudily, přenést na mužstvo. To mě jako hráči vždycky vyhovovalo a můj výkon to pokaždé nakoplo,“ dokáže ocenit i výkony soupeřova týmu.

Václav Prospal je i přes oceán v poměrně úzkém kontaktu s generálním manažerem Motoru Stanislavem Bednaříkem a dalšími členy vedení klubu. „Bavíme se o hokeji. O zápasech, o tom, jak probíhají tréninky. Ale nemám takovou pozici, abych klukům nějak radil. Klub vedou lidé, kteří se tady denně pohybují a ví, co mají dělat,“ tvrdí.

On sám o větším zapojení do klubu hlavně z praktických důvodů neuvažuje. „To bych nemohl deset měsíců v roce žít někde jinde,“ jednoduše vysvětlí.

Lídry týmu pro letošní sezonu budou s největší pravděpodobností slavní odchovanci Zdeněk Kutlák, Filip Novák a Václav Nedorost. Právě oni by mohli dovést českobudějovickou hokejovou loď do extraligových vod. „Důležité je, že ti kluci tady chtějí být a hrát. Chtějí pomoci klubu, aby se dostal zpátky do extraligy. Všichni se tady narodili a vyrostli, takže osud budějovického hokeje jim není lhostejný,“ je přesvědčen.

Situace před letošní sezonou mu trochu připomíná slavnou sezonu 2004 – 2005, kdy se pod Černou věží slavil návrat do nejvyšší soutěže. „Tehdy to také stálo na nás domácích hráčích, kteří jsme se vrátili v době stávky v NHL. Radek Dvořák, Roman Turek, Standa Neckář, Radek Martínek a Kanaďan Andrew Ference, kterého přivedl Roman Turek a on tady dal do hry srdce. Dokázali jsme vytvořit dobrý tým a šli jsme za tím jediným cílem. Věřím, že zrovna tihle tři kluci už mají za sebou něco odehráno v nejlepších ligách světa. Zkušenosti tam nabrali a teď je na nich, aby je dokázali předat. Aby i trenérovi pomohli ukočírovat kabinu. Mají dvaapadesát kol na to, aby se připravili na nejdůležitější část sezony, což bude play off a baráž. Věřím tomu, že to dokáží,“ přál by si Václav Prospal kýžený postup.