Kanaďan s italskými kořeny a pasem byl kdysi obrovským talentem, vždyť byl draftován do NHL v prvním kole a svým gólem dokonce rozhodl finále mistrovství světa do 20 let. Pak ale jeho kariéru poznamenala zranění a do NHL se nakonec neprobojoval.

Hrál ve Finsku, v Itálii, na rok dokonce kariéru přerušil, nakonec ale znovu našel motivaci, což bude chtít dokázat zejména fanouškům v Českých Budějovicích.

Esposito je v ideálním hokejovém věku, překonal zranění i ztrátu motivace a podle slov bývalého kondičního trenéra Montréalu Canadiens, s nímž v poslední době individuálně trénoval, je po letech opět ve výborné formě. Začínal kdysi jako krasobruslař, asi proto byl vždy ceněn jako skvělý bruslař. Zároveň má ohromně šikovné ruce.

Už v šestnácti letech ohromil zámoří, když v útoku s křídlem Alexandrem Radulovem posbíral v sezoně QMJHL 98 bodů (lepší byl mezi nováčky jen Claude Giroux) a na jejím konci zvedl nad hlavu Memorial Cup, tedy cenu pro nejlepší juniorské mužstvo v zámoří. To byl obrovský úspěch.

A další následovaly. Jako kapitán dovedl Kanadu k výhře na ceněném Hlinkově memoriálu, na mistrovství světa do 18 let po boku Stamkose, Boychuka nebo Doughtyho skončil čtvrtý. Následně byl draftován Pittsburghem jako 20. v celkovém pořadí. Až za ním šly současné hvězdy NHL jako Riley Nash, Max Pacioretty, Wayne Simmonds nebo P. K. Subban.

V roce 2009 byl členem týmu Kanady na mistrovství světa do 20 let (vedle něj hráli borci jako Tavares, Eberle, Benn ad.) a prožil svůj asi nejhvězdnější okamžik. Ve finále vstřelil vítězný gól do sítě Švédska a rozhodl tak o zlatu pro svou zemi.

Po turnaji ale utrpěl zranění kolena, musel na operaci a bohužel ne jen na jednu. A jeho kariéru to značně zbrzdilo. Po třech nekompletních sezonách v AHL odešel do Evropy a postupně si zahrál nejvyšší soutěž ve Finsku, v zemi svých předků v Itálii a také mezinárodní EBEL, kterou s italským Bolzanem v roce 2014 ovládl.

Následoval návrat do zámoří, kde se po jediném zápase Esposito rozhodl přerušit kariéru. Po roce ale našel znovu motivaci, vrátil se do Itálie a v dresu Cortiny nasbíral v uplynulém ročníku 38 bodů v 31 zápasech. Teď má před sebou další výzvu pomoci Motoru k vysněnému postupu do extraligy.

K mužstvu se připojí po svém příletu z Toronta v pondělí. Smlouva zní na jeden rok s tím, že první měsíc bude zkušební.