Jak to aktuálně vypadá s prostředníčkem vaší pravé ruky?

Moje zranění je pořád hodně bolestivé. Vrátil jsem se do hry ještě před reprezentační přestávkou, i když jsem nebyl úplně připravený. Dnes to vidím jako chybu. Chtěl jsem ale týmu na ledě pomoci. Mělo to však spíše opačný efekt. Když můžete hrát na nějakých padesát procent, tak mužstvu nepomůžete. Naopak. Byl jsem u některých inkasovaných gólů, což je pro mě neakceptovatelné.

Naposledy v Karlových Varech už jste nenastoupil. Dal jste přednost doléčení zraněného prstu?

Nemohl jsem hrát naplno, proto jsem se rozhodl, že nějaké zápasy do konce základní části vynechám. Ještě budeme řešit, jestli nastoupím. Musel jsem s tím něco dělat. Prst nebyl v pohodě. Nemohl jsem tak hrát svou hru a chodit do soubojů. Navíc jsem neměl cit na puku, protože hokejka mi seděla na sádrové dlaze. Každý kontakt se soupeřem pro mě byl obrovsky bolestivý a bylo tam riziko, že si zranění znovu obnovím.

Uvidíme vás ještě v některém ze dvou zbývajících zápasů základní části?

Každý odehraný zápas mě v procesu rehabilitace vracel zpátky. Zbývající zápasy jsou samozřejmě důležité, ale jasnou prioritou je play off, kde chceme uspět co nejlépe. Proto jsem se také vrátil z Ameriky a na play off chci být maximálně připraven. Do Zlína nepojedu a uvidíme, jestli budu hrát v neděli s Kladnem. Musíme se rozhodnout, jestli to bude mít cenu.

Z lékařského hlediska už prst srostlý a zdravý?

Prst srostlý je. Úlomek kloubu se chytil dobře. Je to ale obrovsky bolestivé, protože kloub není chráněn žádným vazivem. Přestože mám prst krytý dlahou, tak jakýkoliv sebemenší kontakt přináší obrovskou bolest. V každém souboji je to problém a já jsem si nemohl dovolit být na ledě poloviční. Proto teď dělám všechno, abych byl v play off stoprocentně připraven.

Dá se váš prostředníček ještě nějak léčit, nebo už pomůže jenom čas?

Je to hrozně nepříjemné zranění a prst mě pravděpodobně bude bolet ještě někdy v květnu. Ke zlomenině došlo na špatném místě. Limituje mě to při práci s hokejkou, což je alfa a omega celé hry. Podstupuji další rehabilitace a věřím, že když prst nebude vystaven zápasovému zatížení, tak se dá nějakým způsobem dohromady a na play off budu stoprocentní, abych týmu pomohl svou hrou. Takhle jsem mu pomoci nemohl.

V posledních zápasech se vašemu týmu dost hrubě nevedlo. Co s tím uděláte před play off?

Základní část pro nás dopadla dobře, i když se nám poslední měsíc a půl skutečně nedaří. Do Vánoc jsme ale hráli parádně a udělali jsme si takovou pozici, že už máme play off jisté, což je úspěch. I vzhledem k tomu, které týmy si postup do play off vůbec nedostaly. Takhle by se to mělo brát. Teď zapracujeme na tom, aby se herní projev vrátil tam, kde byl na podzim. Základním předpokladem dobrého herního projevu je stoprocentní zdravotní stav všech hráčů. Kádr tady není tak široký, abychom mohli případně nahradit zraněné klíčové hráče.

Co vy osobně očekáváte od blížícího se play off?

Už při svém návratu jsem říkal, že jsem se vrátil pro to, abychom v play off byli a udělali tam výsledek, na který bude hrdý klub, mužstvo a lidi ve městě, kteří nás podporují. Samozřejmě je to sport a extraliga je tak vyrovnaná, že je skoro jedno na koho a z jaké pozice narazíme. Všechno je otevřené a záležet bude na detailech, na kterých před play off pracujeme a budeme pracovat. Do vyřazovacích bojů vstoupíme kompaktní jako jeden muž.

Sezona se pomalu chýlí ke konci. Když se malinko ohlédnete, co vás po návratu ze zámoří nejvíce zaujalo?

V první řadě bych chtěl říct, že extraliga má vysokou úroveň. Jsou tady vynikající hráči, kteří by mohli nastupovat v Evropě i v NHL. Kvalitě hodně přispívá i vyrovnanost soutěže. Od doby, kdy jsem hrál před deseti lety extraligu naposledy, se výrazně vylepšilo zázemí klubů. Řada z nich má nové haly. Všechno je samozřejmě závislé od ekonomické stránky. Zrovna naše organizace bych řekl, že kráčí správným směrem a do budoucna má potenciál, aby klub nadále patřil ke špičce extraligy.

Co vaše budoucnost? Už jste přemýšlel, kde budete hrát v příští sezoně?

V Buffalu mi po sezoně končí smlouva a budu volný hráč. Abych řekl pravdu, tak budoucnost zatím moc neřeším. Snažím se soustředit na to, abychom byli úspěšní v play off. Příští rok budu řešit až po sezoně. Když se ale člověk vrátí po deseti letech domů, tak už se mu nikam nechce.

Existuje tedy reálná varianta, že byste českobudějovický dres oblékal i v příští sezoně?

Ta varianta tady rozhodně je. Uvidíme, jaká bude situace po sezoně. Pokud bude zájem klubu, tak je v každém případě jedna z možností, že tady zůstanu možná už napořád. Člověk ale nikdy neví, co po sezoně bude.

V kuloárech se také proslýchá, že byste třeba vy spolu s Václavem Prospalem a Radkem Dvořákem mohli do klubu vstoupit majetkově. Mají tyto informace reálný základ?

Nevím odkud se podobné fámy berou. O ničem takovém se nejednalo a rozhodně nejedná. Za sebe mohu říct, že mi v žádném případě není osud klubu lhostejný, ale že majetkově do něj vstoupit nehodlám.

Nechcete se někdy v budoucnu stát majitelem klubu jako třeba Martin Straka v Plzni?

Nemůžete srovnávat mě a Martina Straku. Co se týká kluků v Americe, tak nemám přehled, co oni plánují. Spíše ale chtějí zůstat za mořem, protože tam mají rodiny a děti jim tam chodí do školy. Myslím si, že jejich návrat není na pořadu dne. To je otázka spíše pro ně.