V Přerově se nikdy nevyhrává lehce, ale Jihočeši tentokrát utkání zvládli velice dobře a tři body jsou v boji o udržení vedoucí příčky tabulky mimořádně cenné. „Z našeho pohledu to byl velice kvalitní zápas," přikývne asistent trenéra Martin Štrba. „Byl to klasický duel proti Přerovu. Soupeř hrál hodně důrazně a my jsme to museli odbojovat. Dokázali jsme se srovnat s nepříjemnou hrou domácích. Postupem času jsme se agresivitou a důrazem soupeři vyrovnali a myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě," je přesvědčen.

Do vedení přitom šel už ve 4. min. Přerov. „Neřekl bych, že jsme začátek utkání přímo zaspali. Vstup do utkání jsme měli celkem dobrý, ale prostě nám to tam spadlo," připustí. „Spíše se nám tolik nepovedla druhá třetina, kdy jsme trochu upustili od důrazu v osobních soubojích. Přerov byl v této činnosti lepší. Poslední třetinu jsme ale takticky i výsledkově zvládli skutečně dobře. Soupeře jsme k ničemu nepustili a měli jsme spoustu šancí, ze kterých jsme mohli výsledek rozhodnout daleko dříve. Z pohledu taktického a systému hry to bylo z naší strany velmi dobré utkání," ocenil.

Po debaklu 0:5 ve Frýdku-Místku v minulém týdnu hovořil hlavní trenér Antonín Stavjaňa o krizi. Jeho asistent použil spíše slovo útlum a ten by navíc už mohl být minulostí. „Náš herní projev nebyl dobrý a pak přišla ta obrovská facka ve Frýdku. Možná jsme paradoxně takový zápas potřebovali," přemítá Štrba. „Další utkání doma s Ústím i teď v Přerově jsme odehráli dobře."

Co se však zatím stále nedaří, je využívání přesilových her. Motor nedal gól v početní výhodě už ve třetím utkání v řadě. „V přesilovkách nám to tam stále nepadá," souhlasí asistent. „Četnost střelby už je ale daleko vyšší. Druhá věc je, že se nám nic neodrazí na hokejku, nebo že to kluci neprostřelí. Góly z přesilovek chybí. Především v dalších fázích sezony budou přesilové hry rozhodovat," má jasno. „Pracujeme na tom, nutíme kluky do střelby. Přesilovky jsme v posledních dvou zápasech neodehráli špatně, ale góly jsme nedali. To je prostě fakt," uzná.

Speciální duel odehrál útočník Motoru Vlastimil Dostálek, jenž přišel v minulém týdnu na jih Čech právě z Přerova. „Bylo to pro něj samozřejmě strašně složité. Proti bývalým týmům se vždycky těžko hraje. Každý většinou mívá trochu svázané ruce i nohy. Zvládl to ale dobře. Až dá za nás gól, tak to z něj spadne. Zatím je pořád malinko v křeči. Je důrazný, tlačí se do střelby. Jenom by potřeboval dát branku. Jeho výkon by šel ještě víc nahoru," je Štrba přesvědčen.

Druhé utkání v českobudějovickém dresu sehrál navrátilec Tomáš Vak. „Srovnává se s novou soutěží. S rychlostí a tvrdostí. Je výborný na vhazování. Jeho výkon také půjde ještě výš," myslí si.

V brance opět podal výborný výkon Petr Kváča a pro nejbližší fázi sezony bude gólmanem číslo jedna. Záda mu kryje Ondřej Bláha, na Davida Gábu zůstala role trojky, která jezdí chytat na střídavý start do Písku. „Zatím je to takhle postavené," přikývne.

V úterý končí přestupní termín. Po příchodu Dostálka s Vakem už vedení klubu nikoho na poslední chvíli neshánělo. „Kádr máme hotový," souhlasí asistent.

Zápas v Přerově nedohrál slovenský virtuos Michal Chovan. „Při jednom ze soubojů mu soupeř promáčkl koleno stojné nohy. Ještě to pak zkusil a doufáme, že to bude jen naražené. Šel ještě na vyšetření, ale snad to bude dobré," doufá.

Proti Prostějovu by se měl poprvé po pauze zapojit Američan Ben Walker. Mimo hru tak zůstává kvartet útočníků. „Šulek a Pajič začali trénovat, Rob by mohl začít příští týden, možná už teď v sobotu. Podle toho, jak se bude cítit. U Lukáše Květoně ta pauza bude bohužel delší," připustí.