Spíše kosmetickou změnu zaznamenal realizační tým. Hlavního trenéra Antonína Stavjaňu a jeho asistenta Martina Štrbu doplnil František Bombic, jenž bude plnit nejen roli kondičního trenéra jako dosud, ale bude právoplatným asistentem. „Franta bude stabilním členem realizačního týmu. Bude s námi chodit i na led a povede specializaci obránců. Martin Štrba bude mít na starosti specializaci útočníků. Jinak zůstal realizační tým ve stejném složení," informuje hlavní kouč Antonín Stavjaňa.

Bombic se tak stává klasickým asistentem. Jedinou výjimkou je, že při zápasech nebude na střídačce. „Má ještě své povinnosti u juniorky. Bude stoprocentně k dispozici na tréninky, ale na zápasy ne," doplní Stavjaňa.

Vzhledem k tomu, že mužstvo bojovalo dlouho v baráži a poté mělo třítýdenní volno, čeká ho letos o něco kratší letní příprava. „Tři týdny se budeme připravovat na suchu. Od pondělí do pátku s tím, že v úterý a ve čtvrtek bude navíc odpolední fáze pro mladé hráče. Ta bude zaměřená na pohybovou průpravu, koordinaci a obratnost," dává hlavní trenér nahlédnout do tréninkového plánu.

Fanoušci ČEZ Motoru
Motor hlásí novou posilu ze zámoří, přichází kanadský útočník Tim Crowder


Po třech týdnech přípravy bude následovat týdenní soustředění na Lipně, na které naváží čtyři týdny na ledě. Mužstvo tak bude trénovat do 7. července a poté bude mít dvoutýdenní dovolenou. Finální příprava na ledě bude zahájena 24. července.

Už loni chodili českobudějovičtí hokejisté v červnu na led. To bylo dvakrát v týdnu. Nyní je čeká mnohem větší porce v jejich přirozeném prostředí. „Využíváme toho, že letos bude u nás na druhé ploše led celoročně a zareagovali jsme na to," vysvětluje trenér.

Ten už má jasno také o tom, jak bude červnový tréninkový plán vypadat. „V pondělí dopoledne bude posilovna a odpoledne budeme chodit na dvě party na led. V úterý budeme na ledě už dopoledne. Středa bude bez ledu, ve čtvrtek bude led a posilovna, v pátek nás čeká jedna fáze na ledě," listuje tréninkový plánem.

Motor by měl v přípravném období odehrát sedm přátelských zápasů. „Budeme hrát dvakrát s Plzní, Kladnem a Pardubicemi, jeden zápas nás čeká ve Znojmě," vypočítává. „Ještě jedno utkání je v jednání. Osm duelů by mělo stačit," míní.

Úvodní trénink absolvovala šestnáctka hráčů. „Cizinci a Václav Nedorost mají individuální tréninkový plán," vysvětluje.

Talentovaný brankář Jiří Patera si v dresu Motoru vybojoval účast na MS hráčů do 18 let, kde si připsal tři starty.
V červnu je draft do NHL. Zámoří láká každého, říká brankář Jiří Patera


Na prvním tréninku byla trojice gólmanů Kváča, Patera a Gába. Naopak chyběl Bláha. „Patera by měl být draftovaný a zájem ze zámoří o něj je. O tom víme. S Ondrou Bláhou jsme vedli jednání, že by u nás v nějaké roli fungoval. Můžeme se bavit o tom, že dnes by byl jedničkou Petr Kváča a dvojkou David Gába," osvětluje Stavjaňa aktuální situaci v českobudějovickém brankovišti.

Mezi obránci chyběli cizinci Pavlin a Fillman. „Žiga Pavlin by měl naskočit v červnu na led. Mitch Fillman má nějaké rodinné záležitosti. Možná dorazí už na soustředění na Lipno, ale teprve uvidíme. Stejně tak se teprve domlouváme s čerstvě podepsaným Kanaďanem Timem Crowderem. Ten by měl ale dorazit až v červenci na led."

Kromě gólmana Bláhy nejsou v aktuálním kádru Motoru z minulé sezony ještě obránci F. Novák, Suchánek, Žovinec a Mazanec, z útočníků poté Nouza, Rob, Vak, Hřebejk, Babka, Fronk, Škoda, Walker a Guman.

Na zkoušku nastoupili do přípravy kluboví odchovanci Radek Prokeš s Miloslavem Jáchymem a také někteří junioři. Pouze s berlemi se na srazu hlásil kapitán týmu Lukáš Květoň, jenž je po operaci kolena. „Šest týdnů bude mít berle a potom ho čeká rehabilitace. Domnívám se, že nestihne začátek sezony," posteskne si kouč.

Kádr pro sezonu ještě zdaleka není uzavřený. „Necháváme si okénko na jednoho top centra, který by měl naskočit mezi Václava Nedorosta a Tima Crowdera," informuje kouč.

Tomáš Nouza
Byly to tři nádherné roky, budu vzpomínat jen v dobrém, loučí se Tomáš Nouza


Otazník se naopak vznáší nad slovenským forvardem Michalem Chovanem, jenž projevil zájem vrátit se domů na Slovensko do Zvolena. „To jsou věci, kterou jsou ještě v jednání," nechce trenér předbíhat.