O slavnostní zahájení turnaje se postarali českobudějovický primátor Jiří Svoboda spolu s bývalým reprezentantem Radkem Ťoupalem. Český výběr nasadil do branky Mrázka a první formaci vedla aktuálně největší hvězda týmu Jakub Voráček.

Na první šanci se čekalo pouhých dvacet vteřin. Červenka si nabruslil před Säteriho, leč mířil nad jeho branku.

Jenže první se radovali Finové a byla to po jejich vůbec první střele na branku. Ve 3. min. vypálil od modré Hietanen a Pihlström obratně tečoval kotouč mezi Mrázkovy betony.

Český výběr se rychle oklepal. Červenka jel podruhé sám na Säteriho, finského gólmana prověřil těžkou střelou Sekáč, ale co to bylo platné, když se skóre i podruhé měnilo na druhé straně.

Vyprodaná Budvar aréna v Českých Budějovicích sleduje úvodní zápas Českých hokejových her mez Finskem a Českou republikou.
Hokejový turnaj začal. Na pořádek ve městě dohlížejí desítky policistů

V 8. min. Aaltonen poslal puk pod Mrázkovým betonem a opora Detroitu tentokrát neměla úplně čisté svědomí. „Musíme si dávat na dorážky větší pozor. Tyto puky lépe blokovat a pomoci Petr Mrázkovy v brance," zlobil se obránce Radko Gudas.

Tým trenéra Jandače byl ale aktivnější a po zásluze se dočkal kontaktního gólu. Gudasův švih sice ještě zazvonil jen o brankovou konstrukci, ale Červenka usměrnil Holíkovu výzvu pod horní tyčku a bylo to 2:1. „Mohli jsme dát více než jeden gól. Šance na to byly," doplnil po druhé třetině Gudas.

Druhé dějství začalo Mrázkovým ukázkovým semaforem, ale jinak se hrálo hlavně před finskou klecí. Jenže s koncovkou byli naši na štíru a nedokázali zužitkovat ani přesilovku pět na tři. Vyrovnání přišlo až v polovině zápasu při klasické početní výhodě. Od modré se tvrdě a přesně trefil obránce Rutta.
V závěru druhé třetiny ještě zahrozil Voráček, ale stav 2:2 zůstal. „Ve třetí třetině nás čeká urputný boj. Musíme se tlačit do branky a věřím, že zvítězíme," nechal se slyšet po skončení druhého dějství obránce Michal Kempný.

Na slova českého beka došlo. Jeho spoluhráči se od úvodního hvizdu tlačili před finskou svatyni. Säteri se zapotil při utěšeném pokusu Kováře a ve 46. min. už kapituloval. Ve skrumáži před jeho brankou se nejlépe zorientoval Hanzl a usměrnil kotouč za brankovou čáru.

Trénink české reprezentace. Ilustrační foto
České hokejové hry v Českých Budějovicích – kde zdarma parkovat a trasa

Seveřané poté zazlobili v přesilovce, Mrázek však svůj tým podržel. Na druhé straně netrefil branku v dobré pozici Červenka.

Finská reprezentace však nechtěla vstoupit do turnaje s nulou na kontě. Postupně si vynutila místy až velice silný tlak, Mrázek však naštěstí odolával.

Domácí se z náporu soupeře dokázali vymanit a mohli sami rozhodnout. Kovář se Sekáčem však přečíslení dva na jednoho ve čtvrtý gól přetavit nedokázali. V závěru Finové zkusili power play, ale bez úspěchu a vyprodaná hala mohla slavit.

Hlasy po utkání

Josef Jandač (trenér týmu ČR): „Neměli jsme úplně nejšťastnější vstup do zápasu. Hráli jsme celkem dobře, ale soupeř se k nám dostal poprvé do třetiny a hned z toho byl gól. A vzápětí další z podobné situace. Moc příjemné to nebylo. Na druhou stranu bylo ještě dost času se zápasem něco udělat. Postupně jsme přidávali na obrátkách a zaslouženě jsme zápas otočili. Když se podaří takhle zvrátit zápas, tak je to vždycky velice cenné."

Robin Hanzl (autor vítězného gólu): „Při gólu jsem měl i pořádný kus štěstí. Byl jsem ve správný čas na správném místě. Finové mi paradoxně trošku pomohli, když mě tam natlačili. Puk jsem viděl, až když byl za brankovou čárou. Byl to šťastný gól, ale důležitý. Je příjemné dát rozhodující gól za reprezentaci. Užívám si to."

Branky a nahrávky: 15. Červenka (Holík, Voráček), 30. Rutta (Kempný), 46. Hanzl (Kašpar) – 3. Pihlström (Hietanen, Vittasmäki), 8. Aaltonen (Vittasmäki, Raantanen). Vyloučení: 5:5, využití: 1:0. Rozhodčí: Gofman, Buturlin (oba Rus.) – Brejcha, Suchánek (oba ČR). Diváci: 6205 (vyprodáno).

ČR: Mrázek – Gudas, Krejčík, Kundrátek, Kempný, Šimek, Kindl, Rutta, Kolář– Voráček, Holík, Červenka – Radil, Jan Kovář, Sekáč – Řepík, Vrána, Birner – Kašpar, Hanzl, Lev. Trenér Jandač.

Finsko: Säteri – Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Hietanen, Vittasmäki, Kukkonen – Puljujärvi, Filppula, Aho – Rantanen, M. Aaltonen, Hintz – J. Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä – Hännikäinen, Pihlström, Osala – Manninen. Trenér Marjamäki.

Carlson Hockey Games 2017

Tým Z V VP PP P SKÓRE B
1. Česko  1 1 0 0 0 3:2 3
2. Švédsko  1 0 1 0 0 4:3 2
3. Rusko  1 0 0 1 0 3:4 1
4. Finsko  1 0 0 0 1 2:3 0