České Budějovice – Fotbalisté Dynama mají po ligové pauze v sobotu v boji o záchranu nadmíru silného soupeře: od 17 hod. na Střeleckém ostrově změří své síly s Jabloncem, který je v lize hned za Plzní a Spartou na třetím místě!

„Chtěli jsme sehrát o ligové přestávce nějakou přípravu, nesehnali jsme ale soupeře a stejně nás tu bylo kolem víkendu pár," připomněl trenér František Cipro, že před týdnem část týmu hrála za juniorku, další za farmu či dorost, navíc Chrien, Linhart a Funda si plnili reprezentační povinnosti. „Patřičné vytížení tudíž měla většina kádru."

Zápasové vytížení Ciprovi muži zvládli v pohodě, zato na tréninku se zranil Kladrubský. „Zřejmě zranění stehenního svalu, jeho start je krajně nejistý," vraští čelo trenér Dynama. „Navíc hrát nemůže Eliáš, jenž je u nás na hostování právě z Jablonce," přidává další Jobovu zvěst.

A to je velká nepříjemnost.

Slibné výkony sice naznačili mladíci Pešek či Chrien, zkušený štítový záložník však chybí. „Mohlo by se taky stát, že by vedle sebe nastoupili tři hodně mladí kluci, což v zápasech o záchranu není optimální," přemítal Cipro, jenž přesto do utkání jde se střízlivým optimismem: „Na hráčích je znát, jak jim pomohlo po psychické stránce zlepšení ve druhé půli na Slovácku."

Sílu soupeře ale respektuje: „Pospíšil dle mě byl se Slováky nejlepším hráčem našeho nároďáku, má formu, jsou tam ale i další reprezentanti Novák či Šabala, dále Greguš, Kopic, Hübschman a další."

V kabině Cipro cítí odhodlání. „Věřím, že body zůstanou doma," tvrdí gólman Křížek. „Šance je, vyhrát v lize se dá s každým," říká Chrien.

A trenér Cipro? „Já osobně vidím jednu velkou výhodu – a to, že od nás nikdo nic moc nečeká. Že nám nikdo nevěří a že nás všichni dopředu odepsali. To by měli kluci odmítnout," uzavírá zkušený kouč.

Chrien: Šance je vždycky, vyhrát se dá s každým

Před sobotní ligou Dynamo – Jablonec (17) na dotazy Deníku odpovídal záložník Martin Chrien, jenž hrál o ligové pauze reprezentačně doma na Slovensku.

V minulých dnech jste hrál dva zápasy za slovenskou jednadvacítku, hodně vás nominace do národního mužstva potěšila?

Samozřejmě, že je hodně příjemné, když člověk od trenéra dostane důvěru, nominace do jednadvacítky mě pochopitelně moc potěšila. Budu se snažit do nároďáku probojovat znovu.

Byla to pro vás v jednadvacítce premiéra?

To ne, už v minulém roce jsem za jednadvacítku odehrál pět utkání.

Nebyl jste loni v mužstvu benjamínkem? Určitě jste asi patřil k nejmladším, ne?

To ano, v té době mi bylo osmnáct let.

Z těch letošních dvou utkání, které jste za jednadvacítku na Slovensku hrál, to první s Norskem bylo i součástí dlouhodobého turnaje. Je tomu tak?

Šlo o semifinále Challange Trophy, ten turnaj se hraje už dva roky. Nory jsme porazili 4:1 a tím postoupili do finále proti Turecku. Což jistě je úspěch. A protože budeme finále hrát doma, ačkoli ještě nevíme kdy, rádi bychom celý turnaj vyhráli.

Vy jste proti Norsku šel do hry na poslední půlhodinu, byl jste i za to rád?

Jistě, že jsem z toho měl radost. Navíc jsme za tu půlhodinu dali dva góly, takže ty mé pocity špatné nebyly.

Dle svazových stránek jste ve druhém utkání s Ukrajinou už nastoupil v základu.

Ano, to jsem hrál hned od začátku.

A taky jste se prý hned na začátku dostal do velké šance?

Už ve druhé minutě jsem šel z boku sám na brankáře, jenže se mnou běžel taky jejich stoper. Já přesto stačil ještě vystřelit a snažil se to dát k tyči, avšak brankář to chytil. Hrálo se mi ale dobře a řekl bych, že celkově to byl dobrý zápas.

A-týmy Slovenska a Česka hrály v úterý v Žilině na hodně náročném terénu, jak vypadala hřiště v Myjavě a ve Zlatých Moravcích, kde jste předtím hráli vy?

Terény tam špatné nebyly. V Myjavě bylo hřiště výborné, přišlo tam i hodně diváků, a tak se nám hrálo velice dobře. Ve Zlatých Moravcích už nám počasí už tolik nepřálo a ze začátku i sněžilo, nicméně hrát se dalo.

Tady v Budějovicích z terénu obavy nemáte? V sobotu hrajete na domácím hřišti důležité ligové utkání proti Jablonci…

Hrací plocha tady vypadá velice dobře. Je to je na nás…

Chcete říct, že jen na vás záleží, jak bude vypadat i vaše hra? Zatím se vám na jaře příliš nedaří, jistě i vy sám jste po svém příchodu z Plzně čekal lepší výkony i výsledky…

Já věděl, že se tu bude hrát o záchranu, že to na jaře bude velká bitva. Všem je nám ale jasné, že do toho musíme dát víc, abychom už konečně taky nějaký zápas vyhráli.

Ovlivnila výkony mužstva dle vašeho soudu i celá řada zranění, která vás v zimní přípravě provázela?

Myslím, že ano. I já byl dva měsíce mimo hru.

V době, kdy jste usiloval o zařazení do týmu, nic příjemného.

V tom jsem měl smůlu, ta mě ale postihla už v Plzni, kde jsem se taky hned po svém příchodu zranil.

Co vás vlastně trápilo?

Měl jsem zánět achilovky, ale už je to v pohodě. Teď se můžu soustředit jen na fotbal.

Po svém zranění jste nejdříve chodil za juniorku, už v Boleslavi jste ale naskočil na poslední minuty zápasu a minule na Slovácku už jste odehrál celou druhou půli. A dle trenéra i vaší zásluhou se hra týmu po půli výrazně zlepšila…

Hrálo se mi hodně dobře, ale řekl bych, že nejen mně. Celé mužstvo se tam po půli zvedlo. Naše hra měla tempo a měli jsme blízko k vyrovnání. To bohužel nevyšlo.

Hodně to mrzelo?

Pochopitelně. I bod by nám pomohl. Hráli jsme dobře a alespoň tu remízu jsme si za druhý poločas zasloužili.

V sobotu máte doma Jablonec, což je hodně těžký soupeř. Věříte si i na něj?

Jdeme do zápasu s tím, že chceme uhrát dobrý výsledek. A jak říkám, jen na nás záleží, jak to dopadne. Šance je vždy, vyhrát se dá s každým. I s Jabloncem.

Takže věříte i v to, že by se první liga mohla v Budějovicích hrát v příští sezoně dál?

Jistě, že v to věříme. Před námi je ještě hodně zápasů, ještě se bude hrát o hodně bodů. Já jsem rád, že tady mám možnost ligu hrát, tu si chce každý fotbalista zahrát. A budu se snažit, abych ligu tady hrál co nejlépe a abych Budějovicím první ligu pomohl zachránit.

Křížek věří, že body zůstanou doma

Na dotazy Deníku odpovídal i gólman Zdeněk Křížek.

Jablonec tady bude jasným favoritem, od vás nikdo nic nečeká. Mohla by to být výhoda?

Toho, že po těch pěti jarních kolech, v nichž jsme neuhráli ani bod, budeme v roli outsidera, si jsme samozřejmě vědomi. My v kabině to ale takhle necítíme a jdeme do zápasu jdeme s cílem ho vyhrát a získat tři body, neboť je nutně potřebujeme. Víme ale, že to bude hodně těžký zápas, že Jablonec má velkou kvalitu. Na to, dobře se připravit, jsme měli dva týdny a připravili jsme se dobře. Teď jen to musíme prodat také na hřišti. Já věřím, že body zůstanou doma.

Hodně bude záležet i na tom, jak se bude dařit vám v bráně. Na podzim jste v Jablonci vychytal nulu, kdyby se vám to povedlo o teď, nemůžete prohrát…

Na zápas v Jablonci vzpomínám rád, je to pro nás nesmírně důležitý bod, zatímco Jablonec asi ty dva s námi ztracené body dodnes mrzí… My ten bod vydřeli, vždyť jsme tam od patnácté minuty hráli v deseti bez vyloučeného Vošahlíka. Nechali jsme tam na hřišti všechno a odměnou nám byla bezbranková remíza. A v Jablonci 0:0, to je skvělý výsledek!

A vy jste na něm měl velký podíl, tam jste si jistě pořádně zachytal…

Musím říct, že kluci tam se mnou hráli výborně – a když něco prošlo, od toho jsem tam byl já, abych něco chytil…

Jistě jste měli i potřebné štěstí, ale přesto, když jste zaskočili Jablonec na jeho hřišti, proč to nezkusit doma?

Štěstí jsme v Jablonci měli a budeme ho potřebovat i tady. Nevím, jak to dopadne, ale já osobně věřím, že body zůstanou doma. My je potřebujeme jako sůl a věřím, že předvedeme dobrý výkon.