„Udržet první ligu dorostu i pro nadcházející rok bylo naším jediným, jednoznačným a jasným cílem,“ tvrdí trenér Pavol Švantner, jehož svěřencům se tento cíl podařilo splnit. „Ale lehké to rozhodně nebylo,“ dodává.

Před sezonou totiž v týmu došlo k poměrně výraznému omlazení. „Tvořil se nový tým, do kterého přišlo hodně mladých kluků. A skok ze sedmnáctky do ligy dorostu je obrovský,“ podtrhuje trenér devatenáctky.

Začátek jarní části slibně nevypadal, z pěti úvodních zápasů Švantnerovi svěřenci čtyři prohráli a zdolali jen poslední Hlučín. „Hráli jsme ale jen dvakrát doma, přesto určitá nervozita ve vzduchu byla cítit. Šlo o hodně, dva týmy šly dolů rovnou, další dva hrály baráž. Naše situace nebyla příjemná, naopak byla velice vážná, nicméně já si možnost sestupu vůbec nepřipouštěl,“ tvrdí.

Jak se ukázalo, kouč svým hráčům věřil právem, v dalších osmi kolech totiž dorost Dynama padl jen v Příbrami. „Obrat začal výhrou doma se Slováckem 1:0 a nato jsme uspěli 4:3 v Teplicích, kde jsme po výborné hře vedli už 4:0,“ vyzdvihuje Švantner, dle něhož si jeho tým mohl záchranu zajistit už čtyři kola před koncem soutěže. „Dokázali jsme totiž vyhrát na Spartě,“ připomíná senzační výhru 4:2. „Stačilo, abychom v dalším kole bodovali v Jihlavě, kde jsme sice byli jasně lepší, jenže fotbal se hraje na góly a my tam v koncovce totálně vyhořeli. Nám totiž ve většině zápasů chyběl vyložený střelec, byť Matoušek v některých utkáních předpoklady hrotového útočníka potvrzoval,“ říká Švantner.

Cesta za záchranou se tudíž oddálila a definitivu si mladíci Dynama zajistili až v předposledním kole remízou v Ostravě. „Cíl jsme ale splnili, a proto já osobně jsem se sezonou spokojen.“

Vyzdvihuje výkony některých hráčů. „Potěšilo mě, že tři kluky si trenér Horejš vytáhl do letní přípravy áčka,“ zmiňuje jak Tomka a Řehoře, kteří v dorostu už skončili, tak i Jášu, jenž ještě rok může být v I. lize dorostu k dispozici. „Pochvalu si zaslouží i brankář Matěj Luksch, jenž byl celou sezonu velkou oporou.“

Chválí i kluky o dva roky mladší. „Ročník dva tisíce je třeba Pařízek, a jak už jsem říkal, ze sedmnáctky je obrovský skok, přesto se Kuba během jara začlenil do základní sestavy a patřil mezi opory,“ oceňuje kouč.

Teď Švantnera a jeho asistenta Františka Mertla čeká tvorba nového týmu. „To už je v dorostu každoroční koloběh,“ krčí Švantner rameny a dodává, že teď v přípravě má pětadvacet hráčů. „Po několika letech se zase vrací kategorie U18 a my jako většina ligových klubů jsme se rozhodli mít pro oba týmy společnou přípravu,“ vysvětluje s tím, že za devatenáctku budou hrát ti nejlepší, bez ohledu na věk Ti, kteří se do prvoligového dorostu neprosadí, budou k dispozici osmnáctce, která bude od nové sezony hrát spolu s týmem U16 v České lize dorostu (sedmnáctka bude hrát dvojzápasy s devatenáctkou).

V přípravě na nový ročník I. ligy dorostu hráli mladíci Dynama v Třeboni se Spartou U19 a poté doma s dorostenci Jihlavy. O víkendu dorostenci Dynama zvítězili v Příbrami 4:1 a trenér Pavol Švantner chválil své hráče hlavně za výkon do přestávky: „Soupeř hraje také první ligu dorostu, takže si cením jak výsledku, tak za první půli i odvedeného výkonu, a to i s útočnou fází a produktivitou.“

O branky Dynama se podělli Kalousek, Lindák, Pařízek a Dolejšek, sestava: Vávra – Dolejšek, Rauscher, Kočí, Ardamica – Pařízek, Kadlec – Lindák, Malecha, Kalousek – Šplíchal. „Chyběl Jáša, který byl vzhledem k absenci Pavla Nováka k dispozici áčku ve Velvarech,“ dodal Švantner, jehož svěřenci se v generálce před začátkem nové sezony v sobotu střetnou na Složiště s divizním Jankovem (11).

Nadcházející sezona bude neméně náročná jako ta minulá. „Možná ještě náročnější, neboť liga dorostu snižuje počet týmů z osmnácti na šestnáct, takže dolů půjdou čtyři celky a na další dva čeká baráž. Cíl tudíž je jasný a stejný jako loni – ligu dorostu udržet pro jižní Čechy i do dalších let,“ ujišťuje Pavol Švantner.