V červnu oslnili na mistrovství světa v německém Hannoveru, o dva měsíce později si zopakovali nadmíru úspěšné tažení i na domácí půdě. Tým profesionálních hasičů ve složení Jaroslav Poukar z územního odboru Jindřichův Hradec, David Kubiš a Michal Brousil z územního odboru Písek a Petr Benda, Lukáš Houdek a Jiří Dvořák z územního odboru Tábor o víkendu úspěšně reprezentoval kraj na sedmém mistrovství republiky v TFA (z anglického Toughest Firefighter Alive nejtvrdší hasič přežívá) v Ostravě.

Mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů zmínila, že největšího úspěchu dosáhl David Kubiš, který v celkovém pořadí bez rozdílu věku skončil druhý, a to s časem 7:14,8 minuty. Tento výborný čas mu pak zajistil pohodlné vítězství a mistrovský titul v kategorii B (35 44 let). V kategorii B pak těsně pod stupni vítězů skončil o pouhých šest vteřin další Jihočech Jiří Dvořák.

Skvělou bronzovou medaili v kategorii A (18 34 let) v Ostravě vybojoval Lukáš Houdek, který náročné disciplíny překonal v čase 7:24,0 minuty.

Petr Benda a Jaroslav Poukar skončili ve svých věkových kategoriích shodně na 9. místech, Michal Brousil se umístil na 24. místě. „Úžasné výkony čtveřice Kubiš, Dvořák, Houdek a Poukar pak v celkovém součtu znamenaly zlaté medaile v kategorii družstev. Jihočeši tak svými výsledky prokázali, že jsou v disciplínách TFA republikovou špičkou," pochlubila se mluvčí Vendula Matějů.

Osm desítek hasičů z celé České republiky absolvovalo v dolní oblasti Vítkovic několik fyzicky náročných disciplín, které vyvrcholily výstupem do 341 schodů pece „Bolt Tower". Borci vysilující trať s hasičskými překážkami museli splnit v zásahovém obleku, obuvi, přilbě a také včetně tlakové láhve na zádech.

Zisk zlata v kategorii družstev není pro Jihočechy prvním úspěchem v soutěži TFA. Jaroslav Poukar, David Kubiš, Lukáš Houdek a Petr Benda jsou členy národní reprezentace, která v červnu vybojovala 13 medailí na mistrovství světa v Hannoveru. A to čtyři zlaté, pět stříbrných a čtyři bronzové.

Největšího individuálního úspěchu dosáhl Jaroslav Poukar, který se stal mistrem světa v kategorii mužů do 30 let. Zároveň byl členem jedné ze dvou štafet, která domů vezla bronz. Tento závodník se později stal i krajským přeborníkem TFA.

Českou reprezentaci tvořilo 18 závodníků a 15 se umístilo v první třicítce. Absolutním vítězem mistrovství, tedy přeborníkem napříč všemi věkovými kategoriemi, se stal několikanásobný mistr Evropy a mistr světa Lukáš Novák z Hasičského záchranného sboru (HZS) hl. města Prahy následovaný Pavlem Kubínem z HZS Královéhradeckého kraje. V kategorii mužů do 30 let patřilo prvenství již zmiňovanému Jaroslavu Poukarovi z J. Hradce, stříbrnou medaili bral Jan Haderka ze Zlínského kraje.

V kategorii mužů ve věku 35 40 let vybojoval stříbro Jihočech David Kubiš, z bronzu se pak radoval Michal Přecechtěl z Olomouckého kraje. Mluvčí Vendula Matějů doplnila, že soutěž pochází ze Spojených států amerických, kde vznikla počátkem 90. let minulého století.

„Soutěž je pojata jako simulace zásahové činnosti a hasiči při ní soupeří v zásahovém kabátu, přílbě a s dýchacím přístrojem. Tento extrémní závod klade značné nároky na fyzickou kondici účastníků. Soutěže v disciplínách TFA svojí atraktivitou a náročností patří mezi divácky nejpopulárnější hasičské sporty," dodala mluvčí jihočeských hasičů.